Öppet: | Måndag - fredag 8-12, 13-16 |
---|---|
Telefon: | 026-830 00 |
E-post: | kommun@alvkarleby.se |
Besök: | Centralgatan 3, Skutskär |
Om du misstänker att djur vanskötts eller far illa ska du kontakta Länsstyrelsen i Uppsala län. De kontrollerar djurskyddet i kommunerna.
Kontakta i första hand fastighetsägaren. Via Medborgarservice kan du också få kontakt med den som har jakträtt där det skadade vilda djuret befinner sig.
Kontakta polisen på 114 14 om läget är akut eller när det gäller ett ett större vilt som älg eller rådjur.
Om det gäller mindre däggdjur eller fåglar som har chans att överleva kan du kontakta KFVs (Katastrofhjälp - Fåglar och Vilt) riksförbund.
Är djuret avlidet så kan det tillhöra statens vilt och polisen skall underrättas. Statens vilt är ett antal däggdjursarter och fågelarter som tillfaller staten när de dör. På Naturvårdsverkets webbplats får du flera tips.
Om du hittar en död säl kontakta i första hand fastighetsägaren. Du som fastighetsägare kan kontakta enheten för Miljögiftsforskning och övervakning, Naturhistoriska riksmuseet.
Trafikolyckor med husdjur
Om du kör på eller ser ett påkört husdjur, är du skyldig att kontakta Polisen. Undersök direkt och försiktigt om djuret lever och ring 114 14.
Tänk på att även djur som bara visar svaga livstecken ofta kan räddas till livet. Om djuret är så svårt skadat att det omedelbart bör avlivas är det i första hand Polis eller veterinär som ska göra det. Det är bara i väldigt brådskande fall som någon annan får avliva ett skadat djur.
Trafikolyckor med vilda djur
Om du har kört på och skadat ett vilt djur ska du anmäla olyckan på telefon 112.
Det är bra om du alltid har en viltolycksremsa i din bil och placera ut den synligt.
Du får den gratis hos Bilprovningen. Sök aldrig efter skadat vilt själv.
Om ditt husdjur har blivit påkört av okänd förare ska du kontakta Polisen på telefon 114 14.
Om en hund attackerar tamdjur eller en människa ska du ringa 112 om det är akut. Annars ringer du till Polisen på telefon 114 14.
Sällskapsdjur får du begrava oavsett var du bor i Sverige.
Tänk på att
Regeln gäller under förutsättning att inga misstankar om smitta finns.
Nedgrävning av häst skall anmälas till Bygg- och miljöavdelningen för att samråda vilken plats som är lämpligast för nedgrävning. En häst får inte grävas ner om hästen dött av sjukdom utan ska ha förolyckats eller avlivats av annan anledning.
Handläggningsavgift tillkommer enligt kommunal tillsynstaxa.
Det är inte tillåtet att gräva ner lantbruksdjur i Älvkarleby kommun.
Lantbruksdjur samlas in av rikstäckande Svensk lantbrukstjänster som kör de avlidna djuren till godkända anläggningar för förbränning.