Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen
Öppet:Måndag - fredag 8-12, 13-16
Telefon:026-830 00
E-post:kommun@alvkarleby.se
Besök:Centralgatan 3, Skutskär

Vilda djur

Den här sidan handlar om störningar som kan uppkomma från vilda djur av olika slag. De vanligaste frågorna som kommer in till kommunen om vilda djur rör grävlingar, fåglar och ormar. Därför har vi gjort egna sidor som rör störningar från dessa djur. Du hittar den i menyn till vänster.

Fastighetsägare har ett stort ansvar för att ta itu med djur som stör. Vilda djur som riskerar att  orsaka skada är fastighetsägaren därmed själv ansvarig för att ta hand om. Om du har jakträtt på området har du också rätt att avliva ett sjukt eller skadat djur, men tänk på att du måste ha polisens tillstånd om du ska skjuta inom detaljplanerat område!

Om djuret finns på kommunens mark ska du höra av dig direkt till kommunen. Vi har ett ansvar för våra fastigheter, precis som vilken annan fastighetsägare som helst.

Förebyggande åtgärder

Det finns alltid ett skäl till att djur söker sig till ett visst område. Det kan finnas mat, lämpliga boplatser eller skydd. Vill man inte ha dem i sin närhet, får man försöka låta bli att erbjuda det de vill ha. Det är t.ex. viktigt att inte låta sopor och matrester vara åtkomliga, använd bara slutna komposter. Det finns blommor att välja som inte är så smakliga för rådjuren. Rensa upp i vildvuxna hörn, plocka upp fallfrukt dagligen från tomten. Om man matar småfåglar på vintern ska man städa ofta under fågelbordet.

Vem kontaktar jag om...

Skadade eller sjuka vilda djur?

Polisen

Tama djur som far illa?

Länsstyrelsen

Skränande fåglar?

Fastighetsägaren

Katt som kissar på tomten?

Djurägaren

Lösspringande hund?

Länsstyrelsen

Rådjur i trädgården?

Eget ansvar

Sidan granskades senast 2019-10-04