Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Grävlingar

Grävlingar räknas inte som skadedjur eftersom de inte orsakar besvär för människors hälsa. Däremot kan de ställa till stora problem för dig som fastighetsägare.

De kan orsaka skador på hus när den gräver gryt eller skapar latrin under dem. Det är alltid fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder för att bli av med problemet. Kontakta ditt försäk­rings­bolag vid skador på ditt hus.

Viltvårdare

Under vissa förutsättningar får grävlingar fångas in och avlivas. Kontakta jakträttsinnehavare i din trakt för råd och information. I områden med detaljplan får endast person med särskilt tillstånd från Polismyndigheten avlossa skott.

Kommunens viltvårdare skjuter inte av eller fångar in grävlingar på stråk. Grävlingar får enbart tas under jaktsäsongen och skytten får endast flytta/skjuta av de grävlingar på fastighetsägarens mark, inte där jakträttsinnehavare/jägare har jakträtt.

Tips för dig som har problem med grävling

Det finns många myter kring grävlingen och lite sanning i dem. Grävlingen är ett lugnt och fridfullt djur som hellre flyr än attackerar människor eller andra djur.
De kan ställa till med skada genom att böka upp rabatter och gräsmattor på sin jakt efter daggmask och andra småkryp i jorden. De kan också bosätta sig under hus, uthus och altaner.

Så här kan du bli av med grävlingar

 • Markera revir.
  Djur markerar ofta revir med urin. Genom att sprida urin längs tomtkanten markerar du för grävlingen att reviret är upptaget.
  För oljud. Grävlingar är störningskänsliga och gillar inte oljud. På marknaden finns olika produkter med ultraljud och resonansljud som kan skrämma bort grävlingar.
 • Stöka till.
  Grävlingar tycker inte om när man stökar till på tomten och flyttar runt saker, de trivs när det är ordning och reda.
 • Lägg ut blodmjöl.
  Grävlingar tycker inte om lukten av blodmjöl. Därför kan du sprida det på tomten.På Naturvårdsverkets webbplats finns mer information om grävlingar, hur du som fastighetsägare kan gå tillväga för att bli av med dem på din fastighet samt villkoren för att avliva dem.
Sidan granskades senast 2023-03-21