Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen
Öppet:Måndag - fredag 8-12, 13-16
Telefon:026-830 00
E-post:kommun@alvkarleby.se
Besök:Centralgatan 3, Skutskär

Vildsvinshelg 2022

Sista helgen i november blir även i år en helg med fokus på vildsvinsjakt.

Vildsvinen minskar något i delar av Sverige men är fortfarande många i våra trakter. Därför upprepar vi förra årets gemensamma jakthelg med Tierps och Östhammars kommuner och Jägareförbundet Uppsala län. I år ansluter även Jägarnas Riksförbund till samarbetet och vi uppmanar jägare att gå ut och skjuta vildsvin den 25-27 november.

Syftet är i första hand att minska vildsvinens framfart i tätorterna, och vi hoppas även att projektet ska leda till entreprenörskap och nya idéer om hantering och distribution av lokalt viltkött. Ett steg på vägen är att vi serverar köttet i skola och äldreomsorg.

Kommunerna och jaktförbunden lottar ut priser bland de jägare som anmäler sig till jakten.

Servering av hamburgare 25/11

Tierps kommun serverar hamburgare vid Strömsbergs slakteri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från kl 12. Serveringen pågår tills hamburgarna tar slut, eller till senast kl 17. Samtidigt bjuder Älvkarleby kommun på kaffe och bulle.

För dig som är jägare

Du kan anmäla dig till jakten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och hjälpa oss att uppmärksamma vildsvinsfrågan om du är jägare och

  • ingår i ett jaktlag i kommunen
  • blir inbjuden som gäst till ett jaktlag eller om du
  • har jakträtt på marker i kommunen.

Lämnar du in skjutna vildsvin till Strömsbergs slakteri så tackar kommunerna med en liten gåva i form av ett presentkort. Kom ihåg att lämna namn och adress så får du presentkortet i brevlådan.

När du skänker köttet till projektet ger du också skolbarn och äldre möjlighet att smaka och upptäcka lokalt viltkött.

Notera slakteriets inlämningstider och ring innan du kommer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trikiner och cesium

Kommunerna betalar provtagningen av trikiner och cesium av de vildsvin som skänks till projektet via Strömsbergs slakteri. Vi bekostar även styckning och övrig hantering av köttet.

Viltundersökarkurs

Inför jakten ordnar Svenska Jägareförbundet en viltundersökarkurs för dig som ska undersöka vilt före leverans till en vilthanteringsanläggning.

Om någon i jaktlaget har gått kursen kan viltundersökaren undersöka djuret och de inre organen. Om allt ser normalt ut skrivs ett viltundersökarintyg som du tar med till slakteriet. De röda organen behöver då inte följa med när viltet lämnas in.

Vill du anmäla dig eller veta mer?

Mer information på Jägareförbundets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Välkommen att kontakta ditt jägarförbund om du har frågor om jakten eller viltundersökarkursen.

Deltagande jaktförbund

Svenska Jägareförbundet



Lars Björk

010-584 76 79

lars.bjork@jagareforbundet.se

Jägarnas Riksförbund



Ulf Lindström

070-519 91 12

uffe.ulim@gmail.com


Var sker jakten?

Ingen jakt sker i detaljplanerat området under vildsvinshelgen.


Hur bidrar kommunerna?

Kommunerna betalar provtagningen av trikiner och cesium av de vildsvin som skänks till projektet via Strömsbergs slakteri. Vi bekostar även styckning och övrig hantering av köttet, och serverar det i kommunala skolor och på äldreboenden.

Som tack till deltagande jägare lämnar vi också en liten gåva i form av ett presentkort.

Var serveras köttet?

Vildsvinsköttet är både klimatsmart och närproducerat, saftigt med en mild smak av vilt. Det är en fin råvara som vi vill ge fler chans att få smaka.

I december serverar vi köttet i de kommunala skolorna och på Tallmons vård- och omsorgsboende.

Var finns viltkött att köpa?

Hör om din livsmedelsbutik har viltkött eller om det finns möjlighet att beställa.

Svenskt Gårdsvilt i Hargs bruk

Svenskt Gårdsvilt har sedan i augusti i år en viltdepå i Hargs bruk. Jägare kan ansluta sig som leverantör och lämna in sitt vilt för styckning, förädling och försäljning.

Här finns mer att läsa om viltdepån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vår förhoppning är att så många jägare som möjligt vill stötta vår kommunala matservering i samband med Vildsvinshelgen den 25-27 november. Vi vill samtidigt göra dig uppmärksam på viltdepån som en möjlighet att ta tillvara och göra lokalt viltkött mer tillgängligt för allmänheten på längre sikt.

Sidan granskades senast 2022-11-10