Öppet: | Måndag - fredag 8-12, 13-16 |
---|---|
Telefon: | 026-830 00 |
E-post: | kommun@alvkarleby.se |
Besök: | Centralgatan 3, Skutskär |
Ska du starta ett livsmedelsföretag, ta över en befintlig verksamhet eller göra ändringar i din verksamhet? Då behöver du ha koll på några regler.
För de flesta livsmedelsföretagare räcker det att verksamheten registreras.
Du som är livsmedelsföretagare måste anmäla din verksamhet till kommunens bygg- och miljöavdelning senast två veckor innan verksamheten startar. Det gäller även dig som tar över en tidigare godkänd eller registrerad verksamhet. Anmälningsblankett hittar du här nedan.
En verksamhet får påbörjas två veckor efter att en anmälan om registrering kommit in till kontrollmyndigheten. Om kontrollmyndigheten registrerar anläggningen innan dessa två veckor gått, får verksamheten påbörjas i och med registreringen.
Du ansvarar för att verksamheten följer lagstiftningen. För att uppfylla lagstiftningens krav måste du bland annat ha lämpliga lokaler och utrustning samt ett fungerande system för egenkontroll. En anmälan om registrering av en anläggning ska innehålla
En anmälan från en juridisk person ska vara undertecknad av behörig företrädare.
För större anläggningar kan en ansökan om godkännande behövas. Livsmedelsverket handlägger vissa stora anläggningar och Länsstyrelsen handlägger så kallade animalieanläggningar som omfattas av förordning (EG) nr 853/2004.
Lagstiftningen täcker hela livsmedelskedjan från odling och uppfödning av djur, genom produktions- och distributionsled fram till konsumentens tallrik. I dag är i stort sett all lagstiftning om livsmedel gemensam inom hela EU. Om du vill starta nytt, bygga om, importera eller exportera livsmedel, upphöra eller överlåta verksamheten så kan du ha stor nytta av att läsa Livsmedelsverkets vägledningar.
Riksdag och regering har bestämt att kostnaderna för livsmedelskontrollen ska täckas av avgifter. Avgifter för livsmedelskontroll tas ut av alla som hanterar livsmedel, till exempel restauranger, caféer, livsmedelsbutiker och kiosker. De vanligaste avgifterna är: