Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Badvattenkvalité

I Älvkarleby kommun finns många fina badplatser vid stränder. Här kommer information om vad vi tillsammans kan göra för att göra badplatserna trygga och säkra.

Kvinna på en strand i solnedgång

Kommunala badplatser

Dessa platser är kommunala badplatser vilket innebär att kommunen har ansvar för skötsel och renhålllning. På dessa platser gäller även kommunens lokala ordningflöreskrifter.

Här hittar du mer information om våra badplatser

Bada säkert

  • Överskatta inte din förmåga. Bara för att du var en god simmare förrförra sommaren är det inte säkert att takterna sitter i. Testa din
    simkunnighet regelbundet!
  • Bada inte med alkohol i kroppen. Alkohol försämrar både omdömet och den fysiska förmågan.
  • Bada helst tillsammans med någon. Om du badar ensam, berätta för någon var du ska bada och när du tänker komma tillbaka.
  • Simma hellre längs med stranden än rakt ut. Då är vägen tillbaka inte så lång om du skulle få problem.
  • Ta reda på var närmaste livräddningsutrustning finns. På större badplatser ska det alltid finnas åtminstone en livboj tillgänglig.
  • Barn som inte kan simma ska inte vistas på badplats utan uppsikt.

Badvattenprover

Återkommande under badsäsongen (juni-augusti) tas vattenprover vid strandbaden i kommunen. Resultaten läggs in löpande på Hav och Vatten myndighetens webbplats Badplatsen. Länk till annan webbplats. Här kan du se resultaten från provtagningarna från Sveriges alla kommuner.

På webbplatsen finns den senaste informationen om badvattnet vid de kommunala badplatserna och kan söka efter årets resultat. Där finns även resultat från tidigare år.
Den information som finns tillgänglig är vattentemperatur, vattenkvalitet och uppgift om algblomning. Här finns även allmän information om badklåda och länkar.

Badklåda

Badklåda eller simmarklåda är ofarlig och självläkande som orsakas av parasiter. Du som badar i sötvattensjöar kan få symtom som kliande utslag, liknande myggbett. Detta utslag brukar finnas kvar i cirka 1 vecka.

Badklådan är inte smittsam från person till person. Parasiterna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn oftare än vuxna.

Det enda sättet att helt undvika badklådan är att inte bada.
För att minska risken för utslag kan du undvika att vara i vattnet länge. Var noga med att skölja av dig med rent vatten efter badet, och torka dig noggrant. kortvariga bad och noggrann torkning eller avsköljning med vatten efteråt (inte sjövatten). Undvik även att bada i grunt, stillastående vatten.

Vad gör jag om jag drabbas?

Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symptomen kan lindras med klådstillande eller antiallergiska medel.

Kontakta vårdguiden om du behöver råd, på telefon 1177.

Algblomning

Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. Övergödning och kanske även överfiske av våra hav och sjöar har lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren. När växtplankton massförökas kallas det algblomning

Vad ska man göra vid algblomning?

Ha respekt för algblomningar men var inte rädd. Välj i första hand badplatser med god vattenomsättning och utan tydliga tecken på algblomning.

Undvik att bada vid kraftig algblomning, det vill säga då vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. Det är också säkrast att undvika bad under en period efter algblomningen om vädret har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt.

Håll framför allt koll på barn och djur, det är viktigt att de inte får i sig algblommande vatten. Sök hjälp, till exempel via 1177 för sjukvårdsrådgivning, om någon visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller annan kontakt med algblommande vatten.

Kontakta oss vid störningar

Kommunen kontrollerar regelbundet de kommunala badplatserna under badsäsongen. Hjälp oss gärna genom att felanmäla om du upptäcker en störning.

Skräpigt eller trasigt?

Anmäl till Tekniska enheten.

Vattenkvalitet, badklåda eller algblomning?

Anmäl till Bygg och Miljö.

Sidan granskades senast 2024-05-24