Kontakta kommunen och lämna synpunkter
Öppet: | Måndag - fredag 8-12, 13-16 |
---|---|
Telefon: | 026-830 00 |
E-post: | kommun@alvkarleby.se |
Besök: | Centralgatan 3, Skutskär |
Badvatten, strandbad
I Älvkarleby kommun finns många fina badplatser vid stränder. Här kommer information om vad vi tillsammans kan göra för att göra badplatserna trygga och säkra.

Kommunala badplatser
Dessa platser är kommunala badplatser vilket innebär att kommunen har ansvar för skötsel och renhålllning. På dessa platser gäller även kommunens lokala ordningflöreskrifter.
Här hittar du mer information om våra badplatser
- Sandbankarna, Skutskär
- Simstadion (Bodaån), Skutskär
- Kullen, Skutskär
- Brämsand/Rullsand
- Nygård, Älvkarleö Bruk
- Stigenbergsbadet, Gårdskär
- Sandören, Älvkarleby
- Marmafjärdens anordnade badplats vid
minigolfbanan
Bada säkert
- Överskatta inte din förmåga. Bara för att du var en god simmare förrförra sommaren ärdet inte säkert att takterna sitter i. Testa din
simkunnighet regelbundet! - Bada inte med alkohol i kroppen. Alkohol försämrar både omdömet och den fysiska förmågan.
- Bada helst tillsammans med någon. Om du badar ensam, berätta för någon var du ska bada och när du tänker komma tillbaka.
- Simma hellre längs med stranden än rakt ut. Då är vägen tillbaka inte så lång om du skulle
få problem. - Ta reda på var närmaste livräddningsutrustning finns. På större badplatser ska det alltid finnas åtminstone en livboj tillgänglig.
- Barn som inte är simkunniga ska inte vistas på badplats utan uppsikt
Badvattenprover
Återkommande under badsäsongen (juni-augusti) tas vattenprover vid strandbaden i kommunen. Resultaten läggs in löpande på Hav och Vatten myndighetens webbplats Badplatsen. Länk till annan webbplats. Här kan du se resultaten från provtagningarna från Sveriges alla kommuner.
På webbplatsen finns den senaste informationen om badvattnet vid de kommunala badplatserna och kan söka efter årets resultat. Där finns även resultat från tidigare år.
Den information som finns tillgänglig är vattentemperatur, vattenkvalitet och uppgift om algblomning. Här finns även allmän information om badklåda och länkar.
Badklåda
Badklåda eller simmarklåda, är en ofarlig och självläkande, parasitorsakad åkomma, som kan drabba människan vid bad i sötvattensjöar.
symtom kan vara ett kliande utslag, som kan påminna om myggbett. Detta utslag brukar finnas kvar i cirka 1 vecka.
Badklådan är inte smittsam från person till person. Parasiterna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn oftare än vuxna.
et enda sättet att helt undvika badklådan är att inte bada.
För att minska risken för utslag, rekommenderas därför kortvariga bad och noggrann torkning eller avsköljning med vatten efteråt (inte sjövatten). Undvik även att bada i grunt, stillsatående vatten.
Vad gör jag om jag drabbas?
Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symptomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel.
Kontakta vårdguiden om du behöver råd, på telefon 1177.
Algblommning
Vad är algblommning?
Algblomning är i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. Men övergödning och kanske även överfiske av våra hav och sjöar har lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren. När växtplankton massförökas kallas det algblomning
Vad ska man göra vid algblommning?
Ha respekt för algblomningar men var inte rädd. Välj i första hand badplatser med god vattenomsättning och utan tydliga tecken på algblomning.
Undvik dock att bada när vattnet visar tydliga tecken på kraftig algblomning, det vill säga då vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. Likaså är det säkrast att undvika att bada en period efter att algblomningen försvunnit om vädret har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt.
Håll framför allt koll på barn och djur, det är viktigt att de inte får i sig algblommande vatten. Sök hjälp, genom att tex. ringa till 1177 för sjukvårdsrådgivning, om någon visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller annan kontakt med algblommande vatten.
Finns det algblommning på min badplats?
På webbsidan badplatsen.se hittar du aktuell information
Kontakta oss vid störningar
Komunen gör regelbudna kontroller av badplatserna under badsäsongen och du som vistas på på dessa kan hjälpa till att felanmäla störningar.
Om du upptäcker att något är skräpigt eller trasigt- Anmäl till Tekniska enheten.
Om du upptäcker problem med vattenkvalitet, badklåda, algblomning- Anmäl till Bygg och Miljö.