Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen
Öppet:Måndag - fredag 8-12, 13-16
Telefon:026-830 00
E-post:kommun@alvkarleby.se
Besök:Centralgatan 3, Skutskär

Minska risken för smittspridning på din restaurang

Här har vi listat regler och rekommendationer som förhindrar trängsel och minskar risken för smittspridning av Covid-19.

Självbetjäning är ok – men förhindra trängsel
Det är tillåtet att låta gästerna själva hämta sin mat vid en buffé. Restaurangen ska då ansvara för att det inte uppstår trängsel i kön. Tänk på detta även vid servering av julbord.
Du kan förhindra trängsel genom att markera på golvet var gästerna ska stå i kö eller erbjuda flera olika bord där gästerna kan hämta mat. Ett alternativ är att personalen förbereder mat och serverar gästerna vid bordet.

Alla måste sitta när de äter eller dricker
Gästerna måste sitta när de dricker och äter. Det gäller även välkomstdrink, mingel eller liknande. Det är dock tillåtet att låta gästerna hämta maten eller drycken vid en bardisk eller en buffé, under förutsättning att de sedan kan gå till sitt bord utan att riskera att trängas med andra gäster, dvs ett avstånd på minst 1 meter.

Dela upp stora sällskap på flera bord
Stora sällskap ska delas upp på flera bord. Det får sitta max åtta gäster från samma sällskap vid varje bord. Det ska dessutom finnas möjlighet att hålla avstånd till varandra vid bordet. Det är alltså viktigt att möblera så att varje gäst får gott om utrymme.

Informera dina gäster
Det ska finnas tydlig information till gästerna om att de ska:
*hålla avstånd till varandra
*stanna hemma vid symptom
* tvätta händerna
*sitta ned när de äter eller dricker

Ge förutsättningar för god handhygien
På restaurangen ska det finnas möjlighet för gästerna att tvätta händerna med tvål och vatten, alternativt erbjuda handsprit.

Du ansvarar för att ha rätt tillstånd vid uppträdanden eller konserter
Vid uppträdanden som sker på ett serveringsställe kan det krävas tillstånd från Polismyndigheten. Det är verksamhetens eget ansvar att ta reda på vilka eventuella tillstånd som behövs.

Vid konserter och andra evenemang är det viktigt att gästerna ges möjlighet att hålla avstånd till varandra samt att de sitter ned.

Sidan granskades senast 2020-11-09