Sant eller falskt?

Det sprids många rykten om Coronaviruset just nu. Tänk efter innan du delar och bidrar till ryktesspridning.

Den senaste veckan har många uppmärksammat spekulationer och påståenden i sociala medier. Både kommunens verksamheter och tyvärr även enskilda medarbetare diskuteras på ett oetiskt sätt. Det är självklart frustrerande för alla.

För kommunen som arbetsgivare och organisation är det viktigt att kommunicera i kanaler där vi själva kontrollerar innehållet (www.alvkarleby.se, Facebook, Lokaltidningen Norra Uppland). Därför deltar vi aldrig i diskussioner och bemöter inte påståenden i olika grupper på Facebook. Vi besvarar däremot alltid frågor som ställs direkt till oss, t ex i insändare, via e-post eller på vår egen Facebook-sida.

Var källkritisk

Tänk på att saker kan förändras. Något som gäller vid en tidpunkt kan snabbt bli inaktuellt i vissa situationer.

• Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Vem tjänar på att du sprider vidare?
  • Varför finns informationen? Är avsikten att förändra ditt tänkande och agerande?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Var fann du informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som brukar leverera pålitlig information?

Följ informationen från ansvariga myndigheter, t ex Folkhälsomyndigheten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa mer om källkritiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan granskades senast 2020-03-27