Skärpta allmänna råd

I syfte att minska spridningen av covid-19 gäller skärpta råd för hela Uppsala län sedan igår, 20 oktober. Vi måste alla ta ansvar för att följa dem, både privat och på arbetet.

De senaste veckorna har antalet bekräftade fall och sjukhusinläggningar ökat i Uppsala län. Därför har Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Region Uppsala beslutat att skärpta råd ska gälla från 20 oktober och två veckor framåt.

Bland annat ska du som inte måste resa med kollektivtrafiken istället använda andra transportmedel. Avrådan gäller inte elever, som ska ta sig till skolan som vanligt. Undantag gäller också för den som behöver uppsöka sjukvård eller har ett inplanerat vårdbesök.
Läs mer om de lokala råden hos Region Uppsala.

På jobbet gäller följande

• Möten hålls i första hand på Skype.
  • Fysiska möten är bara ett alternativ i undantagsfall, då det inte är möjligt att mötas digitalt. En förutsättning är dock att det går att hålla minst 1,5 meters avstånd mellan deltagarna.
  • Jobba hemifrån om du kan. Ha en dialog med din chef om vilka förutsättningar som behövs.
  • Tillbringa så lite tid som möjligt i lunch- och fikarum. Försök att skapa flöden för att så många som möjligt ska kunna äta med 1,5 meters avstånd till andra. Ät gärna på ditt rum, med hänsyn till den du delar rummet med.

Andra åtgärder

Älvkarleby kommun underlättar för att både medarbetare och medborgare ska kunna följa råden.

Till exempel ställer vi in planerade aktiviteter som företagsbesök och näringslivs-luncher. Den så kallade Guldursmiddagen för pensionärer och medarbetare som arbetat i kommunen i 25 år skjuts upp och sker antingen i sommar eller kombineras med nästa års middag. Gåvorna som brukar delas ut i samband med middagen överlämnas i år av respektive chef.

Sidan granskades senast 2020-10-21