Kommundirektören har ordet

En ny arbetsvecka har just startat och det är verkligen svårt att veta vad den tänker erbjuda.

Vi har levt med snabba förändringar ända sedan i våras, men förra veckan var ändå något slags rekord. Men vi håller i och håller ut! Förr eller senare är detta över och då tar vi med oss alla bra saker som vi lärt oss.

Det här med distansmöten har vi blivit duktiga på, ”julklappen” blev inte så himla tokig och att fira våra chefsaspiranter på hemmaplan var också positivt. Även om det kan kännas mörkt och tungt så finns det faktiskt en del ljusglimtar som vi helt klart kan ta med oss in i framtiden. Kanske inte i sin helhet, men delar av dem.

I tisdags beslutade Folkhälsomyndigheten (FHM) om nya lokala allmänna råd för Uppsala län. Syftet är att påminna medborgare och verksamheter om att vi behöver blir lika duktiga som vi var i våras. Vi hade alla börjat tumma lite på reglerna.

Råden började gälla direkt och vi åtta kommundirektörer i länet fick obefintligt med förberedelsetid. Mängder med möten har hållits, både internt och externt. Ska kommunerna fatta samma beslut? Vilka då? Hur ska dessa kommuniceras? Eller är allas förutsättningar olika och besluten således också? Efter många möten var vi överens om att vi inte behöver bli överens och allt lämnades till respektive kommun att lösa. I vår organisation löstes dessa uppgifter lika fantastiskt som alltid. Trots vår litenhet har vi löst samma frågor på samma tid som Uppsala!

För oss som arbetsgivare betydde det här att vi lyfte upp våra riktlinjer om hemarbete och slog ett extra slag för dessa. Varje chef fick i uppdrag att säkerställa att de som kan jobba hemma också gör det och även försöka skapa förutsättningar för detta så långt det är möjligt.

För medborgarna nöjde man sig med att trycka på att undvika att resa med kollektivtrafik och att inte ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Att FHM valde att INTE besluta om andra verksamheter såsom bibliotek eller badhus betyder inte att det automatiskt är fritt fram, utan att den som bedriver verksamheten ska göra en bedömning om verksamheten kan bedrivas smittsäkert och att den som besöker verksamheten kan hålla fysisk distans till andra. Grundregeln är att 1,5 meters avstånd ska kunna upprätthållas. Bland annat ställdes en föreläsning in på biblioteket där vi ansåg att det inte gick att säkerställa ovanstående.

Många verksamheter har behövt anpassa och förändra sina arbetssätt, andra har fått utökade arbetsuppgifter (t.ex. har vi utökat städningen ytterligare), vilket innebär att andra arbetsuppgifter måste prioriteras ned. Vi får alla försöka ha överseende med att vi befinner oss i en annorlunda tid där allt inte görs i samma omfattning och med samma tempo som tidigare, medan många andra saker görs både mer och snabbare.

Så nu håller vi alla i detta som mycket det går och följer de riktlinjer som vi har satt upp. Tillsammans fixar vi detta! Och jag tror nog inte att vaccinet är så långt borta som det låter på sina håll. Det är åtminstone vad jag väljer att tro!

Håll i, håll ut och var en del av lösningen!

Maria Wikström
kommundirektör