Hur är läget vecka 53?

Nu är julen i stort sett förbi och vi blickar fram mot att fira in det nya året, om än på ett annorlunda sätt än normalt.

Många är vi som längtar efter att lägga det här året bakom oss, och som ser fram emot 2021. Vaccineringen är igång nationellt, vilket skänker hopp om att på sikt få stopp på smittspridningen och återgå till en mer normal vardag.

Omsorgsförvaltningen

Nya riktlinjer för skyddsmaterial innebär att andningsskydd ska användas i stället för munskydd vid konstaterad smitta hos brukare. Vård- och omsorgsverksamheten jobbar för fullt med förberedelser. Bland annat har man köpt in andningsskydd från Region Uppsala som säkrar tillgången för några veckor framåt. Ytterligare beställning är gjort, och vi väntar oss leverans inom 14 dagar. Förvaltningen jobbar för fullt med att förbereda vaccination av prioriterade grupper inom kommunen som beräknas vara igång under vecka 1.

Bekräftade fall av covid-19 finns i flera verksamheter, och personalläget är fortsatt oerhört ansträngt.

Utbildningsförvaltningen

För skolorna är det jullov, vilket innebär efterlängtad återhämtning för både elever och lärare. Kommunens förskolor håller öppet och läget bedöms vara stabilt. För kulturskolan kommer dialog mellan förvaltningschef och kulturskolechef att inledas kring hur verksamheten ska se ut efter jullovet.

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Just nu ser vi över om det går att erbjuda kultur- och fritidsverksamheter, hur det skulle gå till och vad vi i så fall kan erbjuda. Medarbetarna jobbar hemifrån så långt det är möjligt, och är tillgängliga precis som vanligt på telefon och e-post. Förvaltningen har enstaka bekräftade fall av covid-19.

Kommunstyrelsen

Frivilliga resursgruppen (FRG) har jobbar hårt för att hjälpa medborgare i riskgrupp med inköp inför storhelgerna. Under julveckan levererade de mat till ca 40 kunder. FRG:s uppdrag pågår dagsläget till 28 februari 2021. Beslut om eventuell fortsättning kommer att fattas efter julledigheterna.

Vi är fortfarande inte i ett läge där vi ser behov av att aktivera kommunens stab. Precis som tidigare följer vi utvecklingen och anpassar vårt arbete efter hur situationen utvecklar sig.

Michaela Swartling
beredskapssamordnare och stabschef