Hur är läget vecka 19?

Fortsatt hög smittspridning och allvarligt läge, men också full fart på vaccineringen och ett ljus i tunneln. Läs mer om det och läget i de kommunala verksamheterna.

Enligt Region Uppsala har nu alla kommuner i länet en täckningsgrad på över 90 procent för den färdigvaccinerade gruppen i fas 2 (65 år och äldre). Smittkurvan pekar mer stadigt neråt och R-talet, som anger hur många personer en smittad individ i genomsnitt för smittan vidare till, ligger under 1. Det är dock ännu för tidigt att säga vad den positiva trenden beror på och hur Valborgs-firandet kan ha påverkat smittspridningen.

Smittspridningen är på en fortsatt hög nivå i hela Sverige och anpassningar av restriktioner och förbud har därför skjutits fram till den 1 juni. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Crush covid

De senaste 14 dagarna har antalet nya bekräftade fall i kommunen minskat svagt och ligger nu på 724 per 100 000 invånare. Viruspartiklar i avloppsvattnet minskar även den här veckan. Det visar veckans rapport från Crush Covid.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Älvkarleby kommun toppar dock fortfarande listan när det gäller testpositivitet, och har samtidigt den lägsta andelen tester per invånare i hela länet. Att testa sig även om symptomen bara är lindriga är en viktig insats för att hejda smittspridningen. Provet är gratis. Boka tid på 1177.se. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vaccination

Över 100 000 personer har fått sin första dos vaccin mot covid-19 i Uppsala län.

Just nu skickas kallelser till personer som är mellan 50 och 59 år. Det är oftast helt i sin ordning att någon har fått sina tider, medan en annan i samma åldersgrupp ännu inte har hört något. Logga in på 1177.se och ange att du vill ha aviseringar via sms eller e-post så får du ett tidigt meddelande när din tid har bokats.

Tillhör du en riskgrupp och inte har fått din kallelse under vecka 21 kan du ringa Region Uppsala på 018-617 35 00länk till annan webbplats.

Hur är läget i kommunens verksamheter?

Under vecka 23 erbjuder Region Uppsala den första dosen vaccin för våra sommarvikarier samt för övrig vård- och omsorgspersonal som ännu inte vaccinerats.

Sjukfrånvaron bland medarbetarna ligger stabilt på en normal nivå.
Utbildningsförvaltningen som tidigare har haft hög personalfrånvaro rapporterar nu en markant minskning. Fjärrundervisning för elever i åk 6 i språk och hem- och konsumentkunskap fortsätter vecka 20 och 21. I övrigt gäller närundervisning som vanligt.
Kulturskolans undervisning i egna lokaler fortsätter under vecka 20 och avslutas under vecka 21. Därefter sker ingen ytterligare undervisning denna termin.

Inom Omsorgsförvaltningen finns i dagsläget ingen misstänkt eller bekräftad smitta bland brukare, varken inom hemtjänst eller på vård- och omsorgsboendet Tallmon. Ett fåtal medarbetare har testats positivt.

Vi har fått nya direktiv från Arbetsmiljöverket om att andningsskydd kan behövas vid arbete i någon annans hem. Vi ser över direktiven och säkerställer att vi har det skyddsmaterial som efterfrågas.

Michaela Swartling
beredskapssamordnare och stabschef