Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen
Öppet:Måndag - fredag 8-12, 13-16
Telefon:026-830 00
E-post:kommun@alvkarleby.se
Besök:Centralgatan 3, Skutskär

Återvända efter utlandsresa

Sedan 1 juni går det bra att resa in i Sverige utan provtagning och isolering efter ankomst. Men bara under vissa förutsättningar.

Du kan återvända till Sverige utan att testa dig och sitta i karantän efter ankomst om du är symptomfri och har besökt ett land inom

  • EU/EES
  • Schengenområdet
  • Storbritannien.

Ett antal andra länder är också undantagna från kravet på provtagning och isolering. Du hittar mer information på UDs webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kravet på provtagning och isolering gäller inte för dig som är symptomfri och som fick din andra vaccindos mer än två veckor före ankomsten till Sverige, oavsett vilket land du besökt. Du måste dock ha fått ett vaccin som är godkänt av EMA eller nödgodkänt av WHO.

Utrikesdepartementet avråder fortfarande från icke-nödvändiga resor till vissa länder.
Om du inom de senaste sju dagarna innan ankomst till Sverige har befunnit dig i ett av dessa länder är Folkhälsomyndighetens rekommendation att testa sig för covid-19, dels vid ankomsten till Sverige (helst samma dag), dels dag 5 efter ankomst.

Oavsett provresultat rekommenderas resenären också att isolera sig under sju dagar efter ankomsten till Sverige. Det innebär att du inte ska vistas på arbetsplatsen, och att du inte kan stå till arbetsgivarens förfogande om du inte har möjlighet att jobba hemifrån.

Om en medarbetare ändå infinner sig på arbetsplatsen kan arbetsgivaren fatta beslut om avstängning enligt AB §10 mom 2. Under en sådan avstängning utgår inga avlöningsförmåner.

Sidan granskades senast 2021-11-16