Gå till innehåll

Dagerman-priset till Oz

Det tjugotredje Dagermanpriset går till den israeliske författaren och samhällsdebattören Amos Oz.

Han får det för ett humanistiskt och mångskiftande författarskap som utforskar människans utsatthet och sårbarhet. Som samhällsdebattör har Amos Oz förespråkat fred och samexistens i den utdragna Israel-Palestinakonfliken.

Prisutdelningen sker lördagen den 26 maj kl 13-16, vid en ceremoni i Stora Hallen, granne med Laxön i Älvkarleby. Programmet handlar framför allt om Amos Oz författarskap men innehåller även högläsning och musik. Ett detaljerat program presenteras under våren.

Dagermanpriset på 50 000 kr delas ut av Älvkarleby kommun i samarbete med Stig Dagerman-sällskapet och Arbetarbladet Intressenter AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.

Arne Ruth är ordförande i juryn som även består av René Dagerman, Hilda Hellwig, Jan Bendrik, Kerstin Jacobsson, Urban Forsgren och Bengt Söderhäll.

Bild på författaren Amos Oz.

Foto: Uzi Varon

Sidan granskades senast 2018-04-05