Skärpta lokala råd

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar kraftigt i vår region. För att minska smittspridningen gäller nu skärpta råd för hela Uppsala län.

Bild på flagga med kommunvapen.

Även inläggningar på sjukhus ökar och Folkhälsomyndigheten har i samråd med smittskyddsläkaren i Region Uppsala beslutat om skärpta råd för hela länet. Råden gäller från 20 oktober och två veckor framåt, men kan förlängas.

Älvkarleby kommun följer Folkhälsomyndighetens råd sedan i våras. Nu anpassar vi våra verksamheter ytterligare. Några exempel är att

• medarbetare som har möjlighet ska jobba hemifrån.
  • möten hålls via Skype. Fysiska möten sker enbart i undantagsfall
  • vi ställer in företagsbesök och andra aktiviteter där flera samlas

Vård- och omsorgsboendet Tallmon

Det går bra att besöka anhöriga på Tallmon. Besökare har ett stort ansvar för att följa besöksrutinerna som är anpassade för att skydda de äldre och sjuka under pandemin.

Skärpta råd för dig som invånare

• Res inte med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel om du inte måste. Om möjligt, välj andra alternativ eller skjut upp resan till ett senare tillfälle.
  • Undvik fysisk kontakt med andra personer än de som du bor med.
  • Håll alltid minst 1,5 meters avstånd till andra människor.

Skärpta råd för verksamheter och arbetsgivare

• Begränsa antalet besökare som vistas samtidigt i butiker, på idrotts-anläggningar och andra verksamheter
  • Anpassa om möjligt öppettider och erbjud digitala alternativ
  • Underlätta för din personal att följa de skärpta råden. Uppmana till arbete hemifrån när det är möjligt. Skjut upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Undantag

De kommunala skolorna är öppna som vanligt. Avrådan från att resa med kollektivtrafiken riktas inte i första hand till skolelever. De kan resa med kollektivtrafiken när det inte är möjligt att gå, cykla eller få skjuts till skolan.

Smittskyddsläkaren gör också undantag för den som behöver uppsöka sjukvård eller har ett inplanerat vårdbesök. Det är viktigt att komma på sin bokade tid.

Sidan granskades senast 2020-10-22