Pandemin och läget vecka 21

Smittoläget är fortfarande högt men siffrorna sjunker och regeringen lättar på restriktionerna från 1 juni. Läs mer om det och läget i kommunens verksamheter.

Bild på kommun-flagga

Antalet nya fall i länet fortsätter att minska, dock något långsammare jämfört med de senaste veckorna. R-talet, som helst ska ligga under 1, visar det antal personer som varje smittad person i genomsnitt sprider viruset till. Det ligger nu på 0,67 i Uppsala län, vilket alltså är mycket positivt.

Regeringens plan för avveckling av restriktioner

Den 27 maj meddelade regeringen en plan för att i fem steg anpassa och avveckla restriktioner som tagits fram för att bromsa smittspridningen. Det första steget gäller från och med 1 juni och innebär bland annat att det blir tillåtet med

• sommarläger och andra aktiviteter för barn
  • mindre cuper och tävlingar för barn både inomhus och utomhus
  • 50 personer på biografer, teatrar och andra inomhusevenemang med sittplatser
  • 100 personer på evenemang som sker utomhus med stående publik
  • 500 personer på utomhusevenemang med sittplatser

Krogar och barer får servera alkohol till kl 22 och ha öppet till kl 22.30. Regeln om åtta personer för offentliga tillställningar tas bort för loppisar och andra marknader.

Här kan du läsa mer om regeringens plan för lättade restriktioner. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Crush covid

Antalet nya bekräftade fall per 100 000 invånare i kommunen har minskat till 432 de senaste 14 dagarna. För länet är motsvarande siffra 369. Mätningar av viruspartiklar i avloppsvattnet visar väldigt låga nivåer. Det tyder på att smittan fortsätter att minska.

Veckans rapport från Crush covidlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vaccination mot covid-19

Just nu vaccineras personer som är födda mellan 1962 och 1971. Tidsbokningen för dig som är född 1972–1976 öppnar preliminärt den 1 juni.

På morgonen den 28 maj hade drygt 50 % fått sin första dos i Älvkarleby kommun och knappt 21 % hade fått båda doserna.

Besök Region Uppsalas webbplats där vaccinationstäckningen uppdateras varje vardaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur är läget i kommunens verksamheter?

Sjukfrånvaron är nu låg, framför allt inom Utbildningsförvaltningen, och bara enstaka fall av covid-19 förekommer i kommunens verksamheter.

Alla medarbetare som kan jobba hemifrån uppmuntras att fortsätta göra det, åtminstone september ut.

Materialtillgången är fortsatt god, bortsett från handskar i strl XXL som har visat sig vara svårt att få tag på. Vi har ändå gott hopp om att få den ganska blygsamma leverans vi behöver.

Utbildningsförvaltningen

Beslutet om fjärrundervisning i språk och konsument- och hemkunskap för elever i årskurs 6 gäller för resten av vårterminen. Kulturskolan avslutar sin undervisning den här veckan.

Omsorgsförvaltningen

Den här veckan startade tidsbokningen för sommarvikarier. De som vill ha vaccinet får sina första sprutor vecka 23.

Vård- och omsorgsboendet Tallmon är fortfarande fritt från smitta, och i förvaltningens övriga verksamheter förekommer bara enstaka fall av covid-19.

Michaela Swartling
beredskapssamordnare och stabschef