Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen
Öppet:Måndag - fredag 8-12, 13-16
Telefon:026-830 00
E-post:kommun@alvkarleby.se
Besök:Centralgatan 3, Skutskär

Så var vildsvinshelgen

Många jägare var ute i skogarna under den gemensamma jakten på vildsvin den 26-28 november.

Mellan 400 och 600 jägare deltog i jakten som Älvkarleby kommun tog initiativ till i samarbete med Tierps och Östhammars kommuner och Jägareförbundet. Under helgen rapporterades 100 skjutna vildsvin, och utöver det uppskattar Jägareförbundet att ytterligare ett femtiotal fälldes.

Idén till den samordnade jakten föddes då flera tätorter har stora problem med vildsvin.
"Kommunen äger inte själv så mycket mark där det går att jaga, och därför ville vi prova detta," säger Nina Engevi, miljöinspektör. Hon är mycket nöjd med både deltagande och jaktresultat.
"Ja, verkligen. I det stora hela har det fungerat så bra att vi vill göra detta till en årlig återkommande jakt."

Bild på vildsvin

57 vildsvin lämnades till Strömsbergs slakteri för provtagning, styckning och vidare transport till kommunerna. För att ta reda på cesium- och trikinhalten måste varje skjutet vildsvin analyseras. Provtagningen av de vildsvin som skänktes via Strömsbergs slakteri har liksom styckning och övrig hantering av köttet bekostats av kommunerna.

I Älvkarleby rapporterades 10 skjutna vildsvin, samtliga med cesiumhalter under gränsvärdet. Det gav Måltidsservice sammanlagt 110 kg färs att laga mat av.

Vildsvin på menyn

Bild på tallrik med vildsvinsgulasch, ris och grönsaker

Den 7 december serverades gulasch, tillagad på lokalt vildsvinskött, till 700 elever och pedagoger i de kommunala skolorna. På borden i skolrestaurangen fanns information både om maträtten och om vildsvin.

Till att börja med var en del barn skeptiska, men efter provsmakning var betyget "gott".

"Så brukar det vara när vi presenterar en ny rätt, som de inte känner igen eller har provat förut," berättar kostekonomen Marianne Hasselberg.

Med gott om färs kvar planerar nu Måltidsservice för ett par serveringar till.
"I slutet av januari står vildsvinslasagne på skolrestaurangernas meny, och på Tallmon ska vi fresta med vildsvinsbiffar," säger Marianne Hasselberg.

Sidan granskades senast 2021-12-16