Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Bättre än budgeterat

Kommunen gör ett starkt och positivt resultat för 2024. "Vår ekonomi är stabilare än på många år," säger ekonomichef Maria Norman.

Summeringen för 2024 landar på drygt 18 miljoner över det budgeterade nollresultatet. Det innebär både en bättre finansiell ställning och högre soliditet för kommunen.

Arbetet för att nå en budget i balans har pågått länge, och ekonomichefen Maria Norman är mer än nöjd med resultatet.
"Vi hade redan påbörjat insatser när räntor och inflation stack iväg för några år sedan, och inför 2024 byggde våra prognoser på relevanta siffror. Sen gick det bättre för Sverige än vad vi och många andra räknade med. Bland annat lyckades arbetsgivarna behålla sina medarbetare och skatteintäkterna blev högre än förväntat," säger Maria Norman.

Att ekonomin nu är stabilare än på många år är först och främst ett resultat av verksamheternas periodvis tuffa arbete, menar ekonomichefen.
"Både Omsorgsförvaltningen och Utbildningsförvaltningen har jobbat hårt för att vända sina underskott. Det kostar på och det tar tid innan effekterna syns, men därför är det också fantastiskt roligt att alla som kämpat så hårt nu kan se positiva resultat," säger Maria Norman.

Omsorgsförvaltningen

Omsorgsförvaltningen har arbetat brett för att få ekonomin på rätt köl. Några av åtgärderna har haft särskild betydelse för 2024 års resultat som blev ett plus på 11 miljoner kronor.

Förvaltningschefen Ann-Louise Brolin nämner bland annat en väsentlig minskning av konsultstödda familjehem;
"I slutet av 2024 hade vi åtta kvar, jämfört med 20 i början av året. Det är en besparing på 5 miljoner kronor trots en satsning på att utbilda och handleda våra egna familjehem som nu kan utföra mer utmanande uppdrag. Inom vård och omsorg har vi anpassat scheman så att verksamheten i större utsträckning följer omsorgstagarnas behov av hjälp. Vi har också kapat kostnader genom att utnyttja lokaler vi redan har och betalar för, istället för att hyra in oss i externa," berättar Ann-Louise Brolin.

Omställningen har varit nödvändig men också påfrestande, särskilt för medarbetarna. Trots det är resultatet i den senaste medarbetarundersökningen det bästa på flera år, och Ann-Louise Brolin ser en helt ny ekonomisk medvetenhet i verksamheterna.

"Höga krav på chefernas ekonomiska uppföljning är avgörande för att hålla budget, men vi gör alla det här tillsammans - den kraften är stor," betonar Ann-Louise.

Utbildningsförvaltningen

För drygt ett år sedan visade prognosen för Utbildningsförvaltningen ett underskott på nästan 19 miljoner kronor. Vid årsskiftet hade det minskat till knappt 5,8 miljoner kronor.

En del besparingsåtgärder var påbörjade när Johanna Wilestedt tillträdde som förvaltningschef under våren. I budget fanns då marginal för att den interkommunala ersättningen* skulle öka med 5%.
"Ökningen blev till slut dubbelt så hög. Det är ett exempel på stora kostnader som vi inte kan påverka," säger Johanna Wilestedt.

Arbetet har istället fokuserat på att anpassa verksamheten efter nya förutsättningar och minskat elevunderlag. Vuxenutbildningen har behövt se över både bemanning och kursutbud och i grundskolan har både åk 7 och åk 9 gått från fyra till tre klasser vardera. Trots det är elevantalet per klass bibehållet inom riktmärket och grundbemanningen relativt oförändrad.

"Vi har kunnat minska kostnaderna på andra sätt, som att göra noggranna behovsanalyser innan vi återbesätter tjänster, att vara mer flexibla i personalplaneringen och att prioritera interna lösningar och resursförstärkningar," berättar Johanna Wilestedt.

Besparingarna har lett till en slimmad organisation och Johanna är angelägen om att lyfta medarbetarna som upprätthåller kvalitet i verksamheten trots att arbetsmiljön periodvis kan vara ansträngd.

"Samtidigt måste vi hålla budget och lägga pengarna på rätt saker både nu och längre fram. Skolan är en viktig del av samhället och många uppskattar närhet och valmöjligheter, men vi måste vänja oss vid tanken på att ha en skola i framtiden. Det är den mest hållbara lösningen utifrån kommunens ekonomi, yta och invånarantal," avslutar förvaltningschefen.

*Ersättning till huvudmän för skolor i andra kommuner där elever som bor i Älvkarleby kommun väljer att gå.

Sidan granskades senast 2025-03-04