Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Bättre än budgeterat

Kommunen gör ett starkt och positivt resultat för 2024. "Vår ekonomi är stabilare än på många år," säger ekonomichef Maria Norman.

Bild på förvaltningschefer och ordförande i Omsorgsnämnd och Utbildningsnämnd

På torsdagen samlades tjänstepersoner och förtroendevalda för en budgetdag och kunde konstatera att summeringen för 2024 landar på drygt 18 miljoner kronor över det budgeterade nollresultatet.

"Jag är så stolt och tacksam över att Älvkarleby kommun har lyckats nå det här starka resultatet, speciellt under ett år som verkligen har varit svårt för många organisationer. Det visar vad vi kan åstadkomma när politiker, chefer och medarbetare arbetar mot gemensamma mål med fokus på utveckling och effektivitet,” säger kommundirektör Maria Wikström.

Bild på tjänstepersoner och politiker

Chefer för Omsorgsförvaltningen, Utbildningsförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen med respektive nämndsordförande samt kommunstyrelsens ordförande Katrin Jakobsson, kommundirektör Maria Wikström, och ekonomichef Maria Norman. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande saknas på bilden.

Bättre finansiell ställning och högre soliditet

Utfallet för 2024 innebär både en bättre finansiell ställning och högre soliditet för kommunen, och arbetet för att nå en budget i balans har pågått länge.
"Att vi redan hade påbörjat insatser när räntor och inflation stack iväg har varit avgörande. I budgetarbetet för 2024 byggde våra prognoser på siffror och underlag som var aktuella då, men det gick bättre för Sverige än vad vi och många andra räknade med och skatteintäkterna blev högre än förväntat," säger Maria Norman.

Ekonomichefen menar att det först och främst är verksamheternas periodvis tuffa arbete som bidragit till att ekonomin nu är stabilare än på många år.

"Både Omsorgsförvaltningen och Utbildningsförvaltningen har jobbat hårt för att vända sina underskott. Det kostar på och det tar tid innan effekterna syns, och därför är det också fantastiskt roligt att alla som kämpat så hårt nu kan se positiva resultat," säger Maria Norman.

Omsorgsförvaltningen

De senaste åren har alla verksamheter i Omsorgsförvaltningen arbetat hårt för att få budgeten i balans. Alla åtgärder, stora som små, har haft betydelse i det omfattande förändringsarbetet som har lett till att resultatet för 2024 visar ett positivt utfall på 11 miljoner kronor.

Förvaltningen har bland annat sparat 5 miljoner kronor på att väsentligt minska antalet konsultstödda familjehem, och det finns fler exempel på åtgärder som har varit särskilt avgörande för det positiva resultatet.
"Inom vård och omsorg har vi anpassat bemanningen och effektiviserat planeringen utifrån omsorgstagarnas behov av stöd. Vi har infört nya arbetssätt som matdistribution, ombudshandel och läkemedelspåminnare. Det gör verksamheten effektivare och förbättrar arbetsmiljön samtidigt som det innebär en kvalitetshöjning för omsorgstagarna. Vi har också sparat ungefär 4 miljoner kronor genom att nyttja lokaler som vi redan har och betalar för, istället för att hyra in oss i externa," berättar Ann-Louise Brolin.

Den nödvändiga omställningen har pågått under tre år och har krävt stora insatser och förändringar för medarbetarna. Ann-Louise Brolin betonar att hon har stor förståelse för att det har varit både påfrestande och utmanande, och är både stolt och tacksam över att alla ändå med stort engagemang har bidragit till att få budgeten i balans.

Alla tar stort ansvar för att arbeta kostnadseffektivt och bibehålla kvalitén, samtidigt som den senaste medarbetarundersökningen visar det bästa resultatet på flera år.

"Jag är så glad att de senaste åren faktiskt verkar ha stärkt oss och ökat engagemang istället för tvärtom. Vi har arbetat intensivt för att skapa förståelse för hur den kommunala ekonomin fungerar och jag ser en helt ny medvetenhet i verksamheterna. Nu gör vi alla det här tillsammans - den kraften är stor," säger Ann-Louise Brolin.

Utbildningsförvaltningen

För drygt ett år sedan visade prognosen för Utbildningsförvaltningen ett underskott på nästan 19 miljoner kronor. Vid årsskiftet hade det minskat till knappt 5,8 miljoner kronor.

En del besparingsåtgärder var påbörjade när Johanna Wilestedt tillträdde som förvaltningschef under våren. I budget fanns då marginal för att den interkommunala ersättningen* skulle öka med 5%.
"Ökningen blev till slut dubbelt så hög. Det är ett exempel på stora kostnader som vi inte kan påverka," säger Johanna Wilestedt.

Arbetet har istället fokuserat på att anpassa verksamheten efter nya förutsättningar och minskat elevunderlag. Vuxenutbildningen har behövt se över både bemanning och kursutbud och i grundskolan har både åk 7 och åk 9 gått från fyra till tre klasser vardera. Trots det är elevantalet per klass bibehållet inom riktmärket och grundbemanningen relativt oförändrad.

"Vi har kunnat minska kostnaderna på andra sätt, som att göra noggranna behovsanalyser innan vi återbesätter tjänster, att vara mer flexibla i personalplaneringen och att prioritera interna lösningar och resursförstärkningar," berättar Johanna Wilestedt.

Besparingarna har lett till en slimmad organisation och Johanna är angelägen om att lyfta medarbetarna som upprätthåller kvalitet i verksamheten trots att arbetsmiljön periodvis kan vara ansträngd.

"Samtidigt måste vi hålla budget och lägga pengarna på rätt saker både nu och längre fram. Skolan är en viktig del av samhället och många uppskattar närhet och valmöjligheter, men vi måste vänja oss vid tanken på att ha färre förskolor och skolor i framtiden. Det är den mest hållbara lösningen utifrån kommunens ekonomi, yta och invånarantal," avslutar förvaltningschefen.

*Ersättning till huvudmän för skolor i andra kommuner där elever som bor i Älvkarleby kommun väljer att gå.

Sidan granskades senast 2025-04-10