Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Företagsbesök

Encrantz Motorsport - När hobbyn blir ett livsverk.

Linda Helzenius och Peter Encrantz står framför en lång rad av rallypokaler

Peter Encrantz har en lång historia inom rallysporten, och många fina pokaler som pryder kontoret ovanpå verkstaden. Han har också jobbar som kiropraktor i drygt 20 år, men sedan ett par år tillbaka bytte han massageoljan mot motorolja helt och hållet och driver idag Encrantz Motorsport på heltid.

Peter har specialiserat sig på Subaru och i verkstaden på Västanåvägen i Älvkarleby bygger han upp och renoverar Subarumotorer och växellådor. Hälften av alla kunder är rallyförare som anlitar Peter för hans precisionsarbeten med att bygga upp eller serva rallybilar. 40 procent av kunderna är vad han kallar gatåkare, det vill säga yngre (framförallt) killar som gillar att åka trimmat, slimmat och med ordentlig turbo.
De sista 10 procenten är kunder med helt "vanliga bilar".

"Köper kunden en ny Subarumotor eller växellåda av mig så tar jag den gamla i inbyte. Det är smidigt för båda", säger Peter och berättar vidare att han tar hand om den gamla, tvättar och rengör för att återanvända det som går till reservdelar.
"Om en växellåda går sönder så är det oftast bara en växel som brakat, de övriga är vanligtvis helt ok och blir bra reservdelar. Jag har nästan alltid någon reservdel på lager" fortsätter han.

Att Peter är en engagerad föreningsmänniska står också klart när vi pratar. Förutom alla hyllmeter med tävlingspokaler som vittnar om framgångar i det egna tävlandet är han ordförande i Skutskärs Motorsällskap, och tävlingsledare för den årliga rallytävlingen Skutskärsratten.

På frågan om vilken av alla pokaler Peter är mest stolt över, svarar han ganska snabbt att det var när han vann totalen i Svenska rallycupen 2015.


Sidan granskades senast 2023-02-14