Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Älvkarleby – en fibertät kommun

En stabil och snabb internetuppkoppling är en viktig förutsättning för en levande och attraktiv boendemiljö.

Bild på en grävmaskin  I maskinen sitter en man och arbetar med att gräva i marken. I förgrunden till vänster syns ryggen på en person med varseljacka.

Bild från IP-Only

Älvkarleby är en av de fibertätaste kommunerna i Uppsala län. Idag har 95% av alla hushåll och verksamheter i kommunen tillgång till snabbt bredband, dvs att anslutningspunkt finns inom 50 meter från fastighetsgräns. Projektet på Västanån – Laxön – Älvkarleö är helt färdigt och såväl hushåll som verksamheter har kunnat koppla upp sig. En hel del efterbeställningar sker i området. Under september månad slutförs också projektet Sätra – Myrbo – Kårbo vilket bättrar på statistiken en aning.

Regeringen har som mål att hela Sverige ska vara uppkopplat år 2025. För att nå det målet har Post- och Telestyrelsen (PTS) fått i uppdrag att i år fördela 1,6 miljarder kronor i stöd för att skynda på utbyggnaden av fiber.

IP-Only, som äger bredbandsnätet här, har ansökt om stöd från PTS för två projekt i Älvkarleby kommun. Utbyggnaden sker helt och hållet på marknadens villkor vilket betyder att det måste finnas kunder som ansluter sig för att utbyggnaden ska vara möjligt. Även om PTS beviljar stöd så behövs det att merparten av hushållen ansluter sig för att projekten ska kunna genomföras. Av den anledningen har IP-Only redan nu påbörjat säljkampanjer som pågår till och med oktober.

Under senhösten går PTS ut med information om vilka projekt som beviljas stöd.

Länk till PTS Bredbandsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidan granskades senast 2023-02-14