Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen
Öppet:Måndag - fredag 8-12, 13-16
Telefon:026-830 00
E-post:kommun@alvkarleby.se
Besök:Centralgatan 3, Skutskär

Företagsklimat och frukost

Som utlovat kommer här en sammanställning från morgonens intressanta företagarfrukost där vi tillsammans med Anna-Lena Holmström från Svenskt Näringsliv tittade närmare på företagsklimatet.

Bild på en kopp med ett hjärta på och kakor som ligger bredvid

Drygt 20 personer deltog i den digitala företagarfrukosten med tema Företagsklimat. Här följer en sammanställning av företagarfrukosten:

Inledning

 • STUNS - Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle. Erik Edström och Karolina Gahne berättade kort om hur de kan fungera som möjliggörare för innovationer. STUNS ska medverka till att utveckla Uppsalaregionen som en ledande testbädd inom energi- och miljöområdet där nya tekniker, tjänster och affärsmodeller prövas och utvecklas. De vill få kontakt med organisationer, små och stora företag som vill få hjälp med hållbarhetsfrågor. STUNS kan även bidra med kontakt till studenter som vill göra spännande uppdrag. Besök gärna hemsidan stuns.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och läs mer.

 • Marie Pettersson - kommunstyrelsen ordförande visade några bilder som bekräftar den positiva byggboomen som vi befinner oss i just nu. Älvkarleby kommun har ett attraktivt läge och gynnsamma huspriser för den som vill flytta hit! Maries presentation. Pdf, 221.8 kB, öppnas i nytt fönster.

 • Maria Wikström - kommundirektör berättade att det finns utrymme i nästa års budget för att erbjuda fler ungdomar att driva eget företag som sommarjobb via Rookie Startups. Mycket positivt!
  En verksamhetsutvecklare ska anställas på kommunstyrelsen för att starta upp ett mer proaktivt arbete.

 • Lisbeth Pedersen - ordförande i Företagsgrupp Älvkarleby berättade att de arbetat aktivt med att granska utkastet till den nya Leaderstrategin för kommande period.
  Det blir fler och fler medlemar i föreningen. Bli medlem nu så är du välkommen på medlemsmötet den 11 november. Mer information på fgalvkarleby.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Företagsklimat

Anna-Lena Holmström - regionchef på Svenskt Näringsliv guidade oss igenom enkätsvaren som är en viktig indikator för företagsklimatet. Anna-Lena började sin presentation med att betona att den viktigaste frågan när det handlar om företagsklimat är hur företag blir bemötta.

En klapp på axeln är också på sin plats. Vi har ett bra företagsklimat i vår kommun. Faktiskt bäst i Uppsla län i årets ranking! Rankingreslutat i all ära, men i det stora hela är det enkätsvaren som är det viktaste mätetalet för fortsatt bra och ännu bättre företagsklimat. Anna-Lena framhåller det positiva i att vi är raka, ärliga och modiga i vår dialog mellan företagare och kommunala tjänstepersoner och politiker. Det kan hetta till ibland men det gör också att vi kommer framåt för vi pratar på riktigt. Det ska vi givetvis fortsätta med!

I Älvkarleby kommun bidrar det privata näringslivet till att 1592 personer kan gå till jobbet varje dag, vilket i sig ger 400 miljoner kronor i skatteintäkter! Det ger viktiga förutsättningar till att möjliggöra och utveckla de kommunala verksamheterna.

Vi identifierade några "röda" områden som vi ska arbeta vidare med - både inom kommunens organistaion och framförallt tillsammans företagare - företagarförening och kommun

 • Dialogen med kommunens beslutsfattare
 • Kommunens service och bemötande
 • Skolans kontakter med det lokala näringslivet
 • Tillgång på relevant kompetens.
 • Entreprenader

Vi planerar för ett Luciamingel i december där vi får träffas på riktigt, nätverka, och arbeta fram förslag på förbättringar. Håll utkik, inbjudan kommer snart.

Sidan granskades senast 2021-09-24