Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Företagsbesök

Ida Andersson - Silversmeden i Marma som hämtar inspiration från den Norduppländska naturen, mystiska folktron och väsen.

Bild på en kvinna som smider en ring i silver. I bakgrunden hänger verktyg på väggen.

En dyr men lustfylld hobby som föddes för över 20 år sedan har växt till en mindre verksamhet som hon sköter på kvällar och helger (än så länge). Silversmidet är ett sätt för Ida att koppla av och skapa lugn och ro från sitt vanliga administrativa kontorsjobb.

”Det började med kvällskurser, men efter fyra-fem terminer kände jag att jag inte kom längre. Då började jag beställa digitala kurser på cd-skiva och när Youtube slog igenom hittade jag många instruktionsfilmer där” säger Ida och berättar vidare att hon också har bokat in sig på kurser hos andra guldsmeder för att lära sig olika tekniker. Intresset växte och idag har hon en egen liten verkstad där hon fortsätter att skapa sina vackra och unika smycken.

Intresset för naturen, folktro och väsen återkommer i Idas smide. Älvkarlebyringen tillexempel – vars yta liknar i Älvkarlebyfallens mäktiga klippformationer och det lilla guldhjärtats djupa glans är en spegling av Dalälvens mörka vatten. Alla smycken är helt och hållet tillverkade för hand. Ida både visar och berättar hur hon sågar ut ett litet, litet hjärta i guld som hon filar och putsar och sedan fäster på den karaktäristiska Älvkarlebyringen.

De flesta av Idas smycken kommer med en historia. Hängsmycket Fleräng tillexempel. Ida är uppvuxen på gården där en runsten stått inne på gården, men den stora, kärleksfulla S:t Bernhardhunden ”Mullvan” blev så glad och ville hälsa på alla människor som kom och ville titta på stenen. Inte alla besökare uppskattade Mullvan och det slutade med att runstenen flyttades utanför tomtgränsen.

Ida har varken fysisk butik eller masstillverkning. Du hittar hennes smycken i webbshopen och kan beställa från det grundutbud som hon regelbundet tillverkar. Ibland finns helt unika smycken som tillverkas i ett enda exemplar.

Ida har ett stort och varmt hjärta och vill gärna hjälpa andra. Sedan 10 år tillbaka har hon varje år en välgörenhetsauktion på sin Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där hon auktionerar ut ett antal smycken. Pengarna går till julklappar och mat till barn i familjer i närområdet som har det tufft ekonomiskt. Idén till välgörenhetsauktionen fick hon när hon jobbade inom Svenska kyrkan och såg både barn och äldre som faktiskt lever i fattigdom. ”De är människor precis som du och jag, det syns inte utåt. Någon hade förlorat jobbet, en annan hade gått igenom en skilsmässa, ytterligare någon hade gått i pension och pengarna räckte knappt till hyran” berättar Ida med värme i rösten. Årets välgörenhetsauktion avslutas vid midnatt den 27 november.

Pssst... Vill du kika närmare på Idas smycken hittar du henne på julmarknaden på Gröna Källan i Älvkarleby lördag 27 november 10-16.

Sidan granskades senast 2023-02-14