Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Företagsbesök

Det är alltid trevligt att besöka Johan Thunberg i ateljén på Laxön. Här berättar Joakim Lundberg om sitt senaste besök hos Johan.

Foto på en man med halvlångt ljust hår. I bakgrunden hänger hans målade tavlor på väggen.

Johan Thunberg i sin ateljé

Att mötas av Johans verk som lyser mot mig och förmedlar bilder av framförallt närområdet är en fröjd. Johan sitter och målar men tar en paus och en kopp kaffe.Vi känner varandra sen tidigare och vi kommer fort in på Johans resa och utveckling.

Johan berättar hur allt startade och det modiga beslutet 2000, då han sa upp sig från jobbet som bildlärare och satsade helhjärtat på det han brinner för. 2004 flyttade han in på Laxön och ateljén blev snabbt ett populärt utflyktsmål. Med utställningar runt om i Sverige men även utomlands har Johan utökat sin kundkrets, vilket lett till fler besök i ateljén.

USA har en speciell plats i Johans hjärta. Han pratar varmt om anekdoter från utställningar och festmiddagar och det lyser likt skimret från tavlorna i Johans ögon.

Vi kommer in på hur pandemin och restriktioner påverkat företaget och besöksnäringen. Trots ett mycket speciellt år har 2021 varit ett rekordår för Johan. "Helt klart ett rekordår med stora bokstäver", säger Johan med ett leende.

Johan har märkt av att många har hemestrat och gjort utflykter, han har haft många besökare. Tidigare år har han haft besökare från jordens alla hörn men 2021 har många besökare kommit från närområdet. Ibland visar kunderna upp foton av Johans konst hemma hos kunden, något som Johan uppskattar och blir glad av.

Mitt i besöket kommer en familj från Skutskär in. De bjuder in Johan till att besöka familjens hem där 13 av Johan Thunberg tavlor pryder väggarna. Till och med Johan blir överraskad och imponerad. Familjens favorit är första tavlan de köpte 2009 med motiv från Billudden. Johan lovar att han ska komma förbi på vernissage.

Han berättar vidare om åren han ställt ut tavlor på Gästrike Konst. En bra dag har han 500 besökare och det är bara att glömma att få tid för paus eller mat. Knepet är att ha tallriken i knät eller i närheten och ta en tugga när han får några sekunder över.

Jag är glad över hur Johan berättar om företagandet, att vara kommersiell och affärsmässig och samtidigt ha tid att måla är även det en konst. Johan berättar om önskemål från olika ateljéer och utställningar. På frågan om logistik och lager inför framtida utställningar får jag svaret "det du ser är allt jag har. Allt annat är sålt."

Vi pratar vidare om anekdoter, minnen och tavlor som betyder extra mycket för Johan. Några hänger hemma hos kunder, någon hemma hos honom själv och den stora målningen som alla känner igen från filmen där Johan målar hänger inramad i välförtjänt guldram i ateljén.

Just nu och ända fram till april ställer han ut på Elité Grand Hotell i Gävle och fortsätter sedan med Gästrike Konst och Galleri Ester i Enköping.

 

Sidan granskades senast 2023-02-14