Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Sportfiskepremiär

Tredje lördagen i mars betyder sportfiskepremiär i Älvkarleby. Sportfiskare från när och fjärran spred ut sig likt ett pärlband längs älven.

Bild på tre män som sitter utomhus vid ett bord och fikar. De är iklädda vadarbyxor

Fiskekompisar. Johan, Jahn och Mats tar en paus.

Det var en strålande sol och klarblå himmel som välkomnade sportfiskare till Älvkarleby i lördags. De 100 platserna för att fiska under premiärdagen var slutsålda långt i förväg. Längs båda sidor av älven stod sportfiskare redo när klockan slog 08.00 och de första kasten gjordes.

Fiskekompisarna Johan Norén och Jahn Olovsson, båda från Gävle, träffades 2014 just här i Älvkarleby när de gick en flugfiskekurs tillsammans. Varje år efter det har de fortsatt att träffas på premiärdagen för att fiska och umgås. Just idag har de fått sällskap av Mats Alfbo från Alfta som övernattat på campingen för att vara tidigt redo vid älven. "Det är lika mycket för fisket som för att träffas och umgås man åker hit", säger Mats.

Älvkarleby sportfiske - en naturlig samlingspunkt där det grillades korv och hamburgare för fullt. Här mättes också dagens längsta havsöring in (63 cm) som Uppsalabon Pavelas Ustinovas drog upp.

Svenska damlandslaget i flugfiske

På plats i Älvkarleby under premiären fanns också det svenska damlandslaget i flugfiske. Älvkarleby är hemmaplan för lagkaptenen Sivan Jansson och lagmedlemmen Eva Sidekrans.

" Vi har en upptaktshelg som landslag. Det är lite symboliskt att träffas just vid sportfiskepremiären" säger Sivan och berättar vidare "i sommar deltar vi i det första flugfiske VM:et för damer - en tävling som går i Norge."

Det är fysiskt tufft att tävla i flugfiske. Det kan ta upp mot en timme att ta sig till fots till tävlingsplatsen, ofta i svårtillgänglig terräng. Väl på plats är det snabba ryck som gäller. Vid fångst måste man vara snabb fram med håven och se till att hålla fisken under vattenytan medan man springer bort till en kontrollant som mäter-och varsamt släpper tillbaka fisken. Sedan snabbt tillbaka och fiska vidare. Poäng ges per fisk och per centimeter fisk.

"Det blir mycket fysisk träning som uppladdning" säger Marie Lagerkvist och fortsätter "jag tränar både kondition och styrka 5-6 dagar i veckan för att orka med".

Uttagningen till damlandslaget har skett genom kvaltävlingar och består förutom Sivan och Eva av Marie Lagerkvist - Stockholm, Johanna Remstad - Rönninge, Åsa Bertilsson - Norrtälje, My Dahlström - Stockholm och Kerstin Åsén - Burträsk.

Du kan följa damernas resa under VM Norge på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan granskades senast 2023-02-14