Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Företagsbesök

Johan Thunberg – Utställningsperioden är över för i år efter tre avslutande veckor på Galleri Ester i Enköping.

Foto på två personer. Till vänster en man med svart kortärmad skjorta. Till höger en kvinna med grön klänning.

Nu när det är höst har Johan en intensiv målarperiod. Då arbetar han i ateljén på Laxön och producerar tavlor med liv och lust – och en del disciplin. Det är många tavlor som fortfarande bara finns i huvudet på konstnären och längtar till att få målas på tavelduken. Och det är tur det, för Johan har flera utställningar på gång i vår och sommar. Vårens stora händelse är Gästrike konst som pågår under påsken. Då ställer han ut i Gysinge.

Johan tar också beställningsjobb av kunder som redan vet vilket motiv de vill ha målat. Just nu har han sju beställningsjobb.

”Ibland blir jag lite less på alla naturtavlor och behöver bryta av med att måla något annat. Då kan det bli något som den där tavlan” säger han och pekar på en tavla med en blå stol i centrum varpå det sitter en nallebjörn. I nedre högra delen av tavlan ligger några äldre barnskor. ”Efter en sådan tavla kommer lusten och inspirationen till naturen tillbaka med kraft” avslutar Johan.

Mixar och matchar. Det händer att Johan lånar in en utsikt från en tidigare tavla och mixar med andra detaljer. Den blåa stolen han nämnde i exemplet ovan återkommer även i andra motiv. Stolen finns på riktigt och står i ett hörn i ateljén redo att stå modell fler gånger.

Det är en hel del saker och prylar i ateljén.
”Jag tycker de är vackra och de ger mig inspiration” säger Johan och berättar om hattarna som hänger på en tamburmajor. De har varit med på otaliga målarresor. Speciellt den slitna stråhatten bär på spännande historier. Som när han var i Toscana då och hade målarkurs för en handfull damer. De blev inbjuda till Johans goda väns och tillika vinodlares vinkällare och fick provsmaka hans vin. Det slutade i en fnittrig eftermiddag vid målardukarna. Eller de vackra träljusstakarna han samlar på som står i fönstren i ateljén. Det är Taserudstakar från Arvika. Gjorda i ek av Mats Taserud på 1930-40 talen.

Sidan granskades senast 2023-02-14