Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Företagsbesök

Med hela världen som arbetsplats svarvar, fräser och arborrar Gävle mobilservice sig fram i en världsledande position.

Bild på tre personer som står vid en stor trälåda med texten Gävle mobilserivce på.

Från vänster: Stefan Högberg, Joakim Lundberg och Jesper Danielsson

En gråmulen eftermiddag i slutet av januari blev genast mycket ljusare efter ett besök hos Gävle mobilservice i Älvkarleö. Stefan Högberg och Jesper Danielsson är barndomsvännerna som idag driver vidare det företag som Stefans pappa med kompanjon startade 1992.

Det är just den mobila biten i namnet Gävle mobilservice som är grejen. Mobil bearbetning – svarvning, fräsning och borrning gör att fabrikernas stopptider blir kortare. Alltså tiden då de måste stoppa produktionen för att serva eller laga någon stor, otymplig del eller delar som kan ta flera dygn att montera bort, frakta iväg, vänta på att få lagad och tillbakaskickad och återmonterad.

"Istället för en veckas stopp i en fabrik kan vi göra det på 12 timmar, på plats på fabriksgolvet med våra mobila maskiner", säger Stefan.

Hemma i verkstaden i Älvkarleö planeras jobben och maskinerna komponeras och sätts ihop för att passa varje nytt uppdrag. Ibland blir det stora containrar med material för att bygga ihop maskinerna på plats. De åtta anställda är alla resemontörer. Det är framförallt resor inom Europa, men det händer att det blir längre resor också. Under sommarmånaderna brukar arbetsbelastningen bli hög och då tar de in extrapersonal.

De största kunderna är vattenkraftverken pappers- och massaindustrin där mycket av arbetet måste utföras på plats.

Gävle mobilservice är både ”old school” och högteknologiska i en digital värld. Här gäller enkla metoder och stor kunskap om mekaniska processer för att minska sårbarheten.

"Vi fokuserar hela tiden för att göra processerna så enkla som möjligt när vi är ute på jobb", säger Jesper och fortsätter "om något går sönder i våra maskiner så ska det vara lätt att laga och få tag i reservdelar var vi än är i världen."

Sidan granskades senast 2023-02-14