Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Företagsbesök hos Västanå Design

Vi möts av rustika möbler, vackra träslag och en inbjudande doft i Simons möbelsnickeri.

Simon Östlund vid en av träväggarna som är fyllda med dagboksanteckningar från tiden då militärerna hade sommarläger på Laxön

Simon Östlund vid en av träväggarna som är fyllda med dagboksanteckningar från tiden då militärerna hade sommarläger på Laxön

På Laxön, i det gamla Eldhuset från 1881 hittar vi Simon Östlund och hans rustika möbelsnickeri Västanå design. Här kan man bokstavligt följa tidens rand på de gamla träväggarna där många soldater tillbringat några sommarveckor i Svea Ingenjörsregementes regi. Sommaren 1955 har till exempel soldat 571 – Andersson lämnat en notis på väggen och berättat att han har haft hårda övningar där han kämpat, lidit och svettats.

Idag är huset fyllt av diverse stora trästycken, virke, rustika bord som Simon har byggt och en loppis med barnkläder. I det väl tilltagna snickeriet finns en hel del maskiner och påbörjade arbeten som inom kort ska levereras till kunden. För den som kanske inte har en helt färdig idé finns ett showroom att inspireras av. Här visas också några av samarbetspartnerns Joel Bäckströms vackra möbler.

”Det roligaste är kundkontakten” säger Simon och fortsätter, ”när kunden kommer in hit till snickeriet och får känna, klämma och dofta på virket för att välja ut vilket trästycke som passar bäst till just deras möbel. Jag tycker det otroligt roligt när kunden vill vara med i processen”.

Det är främst beställningsjobb för Simon. Just nu jobbar han med en liten lekstuga som Älvboda Friskola beställt och ett vackert robust askbord till en privatkund.

På frågan om hur allt började svarar Simon: ”Jag har alltid varit intresserad, men i yngre år var jag helt klappkass på träsnickeri. Det var för 16 år sedan när vi köpte hus och behövde renovera som jag tyckte det började bli kul på riktigt. Till midsommarfirandet för sju år sedan behövde vi ett bord och då byggde jag det. Då vi inte hade plats för det hemma så sålde jag det efteråt och idén om att starta en egen verksamhet tog fart. Året därpå, 2017 startade jag Västanå design”.

Sidan granskades senast 2023-08-27