Kontakta kommunen och lämna synpunkter
Öppet: | Måndag - torsdag 8-12, 13-16 |
---|---|
Telefon: | 026-830 00 |
E-post: | kommun@alvkarleby.se |
Besök: | Centralgatan 3, Skutskär |
Företagsbesök på Indianwarrior Art AB
Från virkesmätare till indianexpert och mångkonstnär – Kent Nyström har skapat en indian och vilda västerninspirerad gård i Tegelbruket.
Kent och Anna-Karin köpte gården 1989 för att det fanns ett litet stall till hans häst. Ganska snart därefter startade han företag och verksamheten har sedan dess växt. På High Chaparall är Kent ett välkänt ansikte. Han har nämligen jobbat med scenerierna och byggnaderna i parken i 35 år kombinerat med en anställning inom skogsindustrin.
”Varje år inför säsongsöppning åker jag, dottern och sönerna ner och påbörjar renoveringar och ombyggnationer. Efter några dagar ansluter ofta fler i familjen och vi kombinerar jobb och slit med härligt familjehäng”, säger Kent.
Att familjen är viktig och central för Kent märks tydligt på de många sittplatserna och långa borden hemma på gården. Med tre barn, åtta barnbarn och två fosterbarn är det ändå trångt när alla ska få plats.
”Redan nu på höstkanten påbörjas skapandet av indianhantverk som nästa säsong ska säljas bland annat på High Chaparall. Då är både barn och barnbarn med och pärlar halsband och andra smycken” fortsätter Kent.
Kent bygger också autentiska miljöer och inredningar till restauranger, museum och andra miljöer som större mässor och events. Idag har han dock knoppat av just mässmonterbyggandet till sönerna och ägnar sig mer åt att tillverka och sälja tipitält.
Tältdukarna är återbruk från restmaterial och med hjälp av dottern Magdalena som målar tältdukarna blir varje tipi unik.
”Idag kommer två personer från Belgien som ska gå en tipikurs, de ska få lära sig att montera ner och upp ett tipitält som de ska köpa”, berättar Kent.
Alla hästar, hundar och katter har alltid varit mycket uppskattade av hästtjejerna i stallet, barn, barnbarn, gäster och kunder.
Barnen Magdalena, Christoffer och Alexander köpte vandrarhemmet Dalälvens rum 2020 och så fort det finns möjlighet rustar och förbättrar de anläggningen. ”Det är i stort sett fullbelagt hela tiden, säger Magdalena och fortsätter, vi har fått renovera ett rum i taget då det varit sådant tryck på att hyra ut resten.”
Det är Magdalena som sköter driften av vandrarhemmet och bröderna som står för det mesta arbetet när kommer till renoveringen.
Under ett tiotal år hade Kent också museet Indian art gallery vid Laxön tillsammans med vännen Angelo Bruni. Tillsammans med familj och vänner har han också arrangerat rendez-vous framåt höstarna på ön Hunsen vid fiskecampen. Ön som under en helg förvandlades till en indianby. På senare tid har familjen tillsammans med Micke Finell arrangerat countryfestival och cruisingfestival på gården. Något som de pratar om med värme och av glittret i ögonen på både Kent och Anna-Karin är det är inte alls omöjligt att det kan bli något liknande igen i framtiden.