Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Företagsbesök hos J Wesströms historiska

Nytillskottet på Laxön – J Wesströms historiska, satsar på att levandegöra historia och att berätta om militärernas avtryck i Älvkarleby.

Foto på en kvinna klädd i senapsgul tunika och kofta. I bakgrunden hattar och ett bord med symaskin

Josephina Wesström kände att det var dags att byta arena. Efter 20 år som verksamhetsledare, guide och historiskt kunnig i Lövstabruk fann hon Laxön. Väninnan Josefin Näsström som redan etablerat sig på Laxön bjöd in Josephina som föll pladask för miljön, sceneriet och Laxöns historia.

I april i år flyttade hon in i det gamla kokhuset (mellan Johan Thunbergs ateljé och Restaurang Kungsådran). Här har hon en egen textilateljé fylld med vackra gamla klänningar, dräkter och hattar från sekelskiftet 1800-1900. Josephina renoverar gamla kläder och syr även upp nyproducerade replikor på beställning. Hon är också anställd på 40% som verksamhetsutvecklare i Josefins företag Iperiferi.

”Förutom ateljén vill jag utveckla min verksamhet här på Laxön med historiska föreläsningar inom mat, textil och trädgårdshistoria”, säger Josephina.

Josephina är även utbildad etnolog. Något som kommer väl till pass för det Leaderprojekt som Josefin och Josephina har fått beviljat från Leader Nedre Dalälven och nu väntar på ett slutgiltigt besked från Jordbruksverket. Projektet handlar om att ta reda på mer om på hur människorna levde och hade det här på Laxön under militärernas tid och att levandegöra den kunskapen till besökare och närboende. Målet är ta fram olika upplevelsepaket tillsammans med andra aktörer på ön och i närheten, skapa underlag till guidematerial och även en lite finare trycksak om Laxöns historia.

”Platsen och historien är ny för mig och det är så spännande att lära känna mina nya omgivningar och se vad vi kan utveckla här på Laxön”, säger Josephina med glittrande ögon.

Redan i juni var duon igång med ett första evenemang, en mycket välbesökt och uppskattad antik- och trädgårdsmarknad i Stora hallen. De är båda överens om att det blir en repris igen nästa år!

I November planeras en historisk modevisning och kafferep i Officersmässen.

Sidan granskades senast 2023-09-07