Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Restaurering av Olsbäcken

Restaureringen av Olsbäcken i Långsand syftar till att skapa lekplatser för öring och främja hållbar förvaltning av Östersjöns ekosystem. Projektet utvecklar naturbaserade lösningar för att stärka den biologiska mångfalden och öka kunskapen om hållbar miljövård.

Foto på flera människor som står på en gräs- och stenstrand med en havsvik bakgrunden

Från vänster: Johan Kärki, Martin Sahlberg, Linda Helzenius, EvaCooper, Elias Regelin, Magnus Pamp, Katrin Jakobsson och Oscar Olseryd

I veckan hade politiker och tjänstepersoner från Älvkarleby kommun förmånen att besöka Olsbäcken i Långsand, där ett projekt pågår för att restaurera lek- och uppväxtplatser för öring. Målet med projektet är att ta fram ny kunskap som kan leda till att naturbaserade lösningar blir en naturlig del i land- och havsförvaltning. 17 stycken så kallade läroplatser utvecklas runt Östersjön med särskilt fokus på multifunktionella våtmarker, kustvattenhabitat och restaurering av vattendrag. Arbetet utförs av Biosfärområde Nedre Dalälven/Nedre Dalälvens Intresseförening i samarbete med Sportfiskarna Region Mitt och Länsstyrelsen Uppsala.

Vi träffade Magnus Pamp och Elias Regelin från Biosfärområde Nedre Dalälven, Oscar Olseryd från Länsstyrelsen och John Kärki från Sportfiskarna som berättade om projektet. Givetvis drog också vi vårt strå till stacken och bar hinkar med grus och hjälpte till att skapa nya lekplatser dit öringen förhoppningsvis ska gå upp för lek under höst och vinter. Just nu är bäcken torrlagd men om någon månad bör höstregnet ha fyllt på med vatten och öringen får bättre förutsättningar för leken.

Läroplatser för hållbar förvaltning

Olsbäcken är en av de 17 läroplatserna som utvecklas inom projektet Supported by Nature som bedrivs inom Biosphere for Baltic, där restaurering av vattendrag och våtmarker kan bidra till ett mer resilient landskap. Projektet är en samverkansinsats där markägare, kommuner och lokala föreningar deltar för att sprida kunskap och hitta hållbara lösningar. Syftet är att öka förståelsen för naturbaserade lösningar och deras betydelse för en bättre miljö kring Östersjön. Genom att återställa vattendrag som Olsbäcken och skapa nya lekplatser för öring kan projektet bidra till en mer hållbar framtid.

Bild på en man som håller upp en hink . Till höver en torrlagd bäck där grushögar skapats

John Kärki från Sportfiskarna berättar hur det går till att skapa lekplatser i bäcken. Till höger syns nya lekplatser (grushögar).

Öringen – En indikator på ekosystemets hälsa

Öringen är inte bara en älskad sportfisk utan också en viktig indikatorart. En indikatorart är en art som genom sin närvaro (eller frånvaro) speglar tillståndet för det omgivande ekosystemet. Öringen ställer höga krav på sin livsmiljö, såsom goda syrenivåer, rent vatten och rik biologisk mångfald. Om öringen trivs i ett vattendrag, är det ett tecken på att ekosystemet är i balans.

Men när vattendrag förändras, till exempel genom utdikningar, rensningar eller sänkning av sjöar som Måsjön, där Olsbäcken mynnar ut, påverkas hela ekosystemet. Genom att restaurera lekplatser i dessa vattendrag kan balansen gradvis återställas och förbättra livsmiljön för fisk och andra arter.

Via länkknappen nedan kan du läsa mer om det interregionala projektet Supported by Nature. Sidan är på engelska.

Sidan granskades senast 2024-09-11