Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Årets företagare

Årets företagare är en hedersutmärkelse som varje år delas ut bland de företagare i Älvkarleby kommun som nominerats. Var med och nominera kandidater du också!

Bild på en guldstjärna med texten Årets företagare Älvkarleby kommun

Årets Företagare är en person som är extra kreativ och företagsam och är en förebild och inspirationskälla för andra företagare. Det är just människan bakom företaget vi vill lyfta fram. En person som genom sitt engagemang och entreprenörskap jobbar hårt för att driva och utveckla sin verksamhet och på så sätt bidra till tillväxt och utveckling i Älvkarleby kommun.

För små- och mindre företag kan det vara svårt att uppfylla alla kriterier som gäller för Årets Företagare. Därför har vi har en hedersutmärkelse till, Årets Älvkarlebyentreprenör.

Under perioden 1 mars - 17 mars 2024 kan du nominera personer du vill hylla lite extra.

De nominerade bedöms av en jury bestående av representanter från det privata näringslivet, Företagsgrupp Älvkarleby och näringslivskontoret. Det är också juryn som slutligen utser Årets företagare och Årets Älvkarlebyentreprenör. De presenteras i samband med Firmafesten senare i vår.

Nominera här!

Nu kan du inte längre nominera kandidater till Årets företagare. Det är nu dags för juryn att arbeta. Vilka som vinner utmärkelserna i år presenterar längre fram i vår.

Kriterier

Kriterier Årets företagare

Företagare, representanter från Företagsgrupp Älvkarleby och personal från näringslivskontoret ingår i juryn som väljer ut pristagarna. För att vara aktuell för Årets företagare ska den nominerade:

 • vara majoritetsägare i företaget. Det går bra att ha finansiärer om den nominerade är näst största ägare.
 • vara verksam i företaget och ha det som sin huvudsakliga sysselsättning.
 • vara en ledare och förebild genom att till exempel ta ett samhällsansvar, delta i lokalsamhället eller uppmuntra till mångfald.
 • visa prov på kreativitet och innovation. Det kan till exempel handla om en företagare som har utvecklat en befintlig produkt eller gjort något helt nytt inom sin bransch.
 • uppvisa god lönsamhet och tillväxt. God lönsamhet innebär att den är långsiktigt stabil eller att företagaren har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch.
 • vara fri från betalningsanmärkningar i närtid. Om det finns en betalningsanmärkning ska den ställas i relation till verksamheten.
  Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.

Kriterier Årets Älvkarlebyentreprenör

Årets Älvkarlebyentreprenör ska:

 • ha drivkraft, mod och vilja att genomföra sin affärsidé
 • utföra något extraordinärt som skapar nya affärsmöjligheter
 • präglas av affärsmässighet som leder till ekonomiska resultat
 • ska vara verksam i Älvkarleby kommun (dock inte ett måste att bolaget har sitt säte här.)

Det är juryn som avgör vilken kategori som den nominerade tillhör.
Den som tidigare vunnit någon av dessa utmärkelser kan man inte vinna igenom inom en fem (5) årsperiod.

Årets företagare och Älvkarlebyentreprenör 2023

Årets företagare
- Andreas Fröhler och Thomas Årman, A&T VVS AB

Med hög kompetens och kreativa lösningar levererar Andreas Fröhler och Thomas Årman VVS-tjänster. Deras mål är att alltid ge god service och hitta de bästa lösningarna för sina kunder – ett kundfokus som ger långvariga och goda kundrelationer.

Sedan starten 2010 har de stadigt ökat såväl omsättning som personalstyrkan och är en omtyckt arbetsgivare åt de sina trevliga och kunniga medarbetare som nu också utökats med en pigg och glad tjej på kontoret.

A & T VVS är kända för att vara flexibla och rycker alltid ut när det krisar hos kunderna och akuta läckor uppstår. Att de lämnar fina jobb och håller ordning och reda på platsen är ett extra plus!

På bilden: Andreas Fröhler och Thomas Årman

Andreas Fröhler och Thomas Årman

Årets Älvkarlebyentreprenör
- Sultan Alzahir och Ali Alzaher, 76:ans bilvård AB

Bröderna Sultan och Ali är ambitiösa, serviceminded och vågar satsa. Inom kort påbörjar de bygget av helt nya lokaler i Skutskär vilket ger dem ännu bättre förutsättningar för att utveckla företaget.

Det unika med 76:ans bilvård är deras kundfokus och service som de tagit till en helt ny nivå. De hjälper till och löser lämningar och hämtningar av bilar på ett smidigt sätt, vilket verkligen underlättar – och sätter en extra guldkant på vardagen för kunden. De fixar till och med att ta hand om besiktningen av kundens bil och blir det anmärkning får du ett kostnadsförslag och tid för åtgärd direkt.

De är alltid trevliga och tillmötesgående och ger din bil lite extra omvårdnad.

På bilden: från vänster Ali Alzaher och Sultan Alzahir.

Bild på Ali och Sultan fram för portarna till 76:ans bildvård

Årets företagare och Älvkarlebyentreprenör 2022

Årets företagare
- Björn Axelsson, Skutskärs trä

I mer än 15 år har Björn drivit företaget och ständigt ökat såväl omsättningen
och anläggningar markant. Det är inte bara i Skutskär han är verksam.

Under de senaste åren har Björn utökat och bland annat köpt fabriker för spånproduktion i Norge. Lyhördheten och viljan att förstå kundernas behov ligger till grund för framgångarna.

Bakgrunden som säljare i livsmedelsbranschen har lärt Björn vikten av kontinuerliga kundbesök för att bygga och behålla goda kundrelationer.
I kombination med stort fokus på kärnverksamheten med stadig ekonomi och långsiktighet i arbetet är det en framgångsfaktor.

Björns motto är : ”Alltid fokus på rätt saker”.

Foto på en persons ansikte. Fotot är omgärdat med en orange rund ram omkring.

Björn Axelsson - Skutskärs trä

Årets Älvkarlebyentreprenör
- Narcissa Fijuljanin, Buffalo Steakhouse och hotell

Narcisa lyssnar på kunderna och anpassar verksamheten. Att hon och
restaurangen är omtyckt är tydligt då hon är nominerad för fjärde gången!

Narcissa är en drivande entreprenör som tillsammans med maken vågar
satsa och expandera i tuffa tider. Nu för tiden kan Skutskär stoltsera med ett nytt och fint hotell där passionen för gästen står i centrum.

Hon är en otroligt driven person som med mycket kärlek och glädje klarar av att driva en makalöst trevlig restaurang med vida omtalat god mat och satsa på hotellverksamhet! De 11 hotellrummen har inretts modernt och med en inbjudande atmosfär.

Buffalo hotell är ett stort lyft för Skutskär och Älvkarleby kommun.

Närbild på en kvinna som ler och tittar in kameran

Narcissa Fijuljanin - Buffalo Steakhouse och hotell

Årets företagare och Älvkarlebyentreprenör 2021

Årets företagare
- Daniel Pettersson, Sauvera säkerhetstjänst

Daniel har under många år byggt upp ett starkt förtroende hos både privatpersoner, företag och organisationer när det gäller bevakning och säkerhetstjänster. Sauvera arbetar mjukt men bestämt för ett tryggare samhälle. Att finnas nära och kunna göra snabba utryckningar har såväl kunder som ”buset” fått erfara. Sauvera arbetar förebyggande, är alltid trevliga och lyhörda och uppträder proffsigt. Att de har en unik kännedom om trakten och människorna som bor i Älvkarleby kommun är också ett stort plus. Det är ingen slump att Daniel är nominerad för tredje gången.

Film från prisutdelningen

Årets Älvkarlebyentreprenör
- Heine Back, Elbes Radio & Tv

Heine är räddaren i nöden för såväl privatpersoner som företag när det handlar om tv, paraboler, ljudsystem och alla dess installationer. Han verkar i en bransch som har haft en otrolig utveckling de senaste decennierna. Tack vare Heine kan man få hjälp med allt från WiFi till en TV skärm med massor av kanaler. Han är kunnig, effektiv och serviceinriktad. Den lokala kännedommen och personligt igenkännande kommer av många år i branschen. Det är en värdefull service som finns nära.

Med fingertoppskänsla ger Henie mycket hög service hemma hos kunden.
Han levererar det han lovar och är en sann promblemlösare.

Film från prisutdelningen

Årets företagare och Årets bubblare 2020

Årets företagare
Andreas Jansson, Älvkarleby byggmarknad

Ett mindre företag med stor betydelse för orten. Andreas driver Älvkarleby byggmarknad som klarar sig bra i konkurrens i en bransch där de flesta är väldigt stora företag.

Med stadigt ökande omsättning och stabil vinstmarginal visar Andreas att han är att räkna med.

Såväl företagare i byggbranschen som privatkunder hittar hit. Närheten och ett förhållandevis stort utbud gör det enkelt att vara kund hos Älvkarleby byggmarknad. Andreas med sin kunniga personal är flexibla och ger alltid bra service.

Bild på Andreas Jansson som håller i ett diplom och en blombukett

Årets bubblare
Astrid Karlsson och Kristina Gunnarsson,
Modebutiken Agnes

Med ett förhållandevis stort utbud och en hemtrevlig och inbjudande atmosfär har Modebutiken Agnes lyft Skutskär på klädfronten. Astrid och Kristina möter alltid kunden med ett leende och stort engagemang. Fokus ligger på den personliga servicen.

För de kunder som inte kan ta sig till butiken, tar Astrid och Kristina butiken till kunderna istället, vilket skapar långsiktiga och nära kundrelationer.

Bild på Kristina Gunnarsson som sitter i en soffa till vänster och Astrid Karlsson står bredvid till höger

Årets företagare 2019

Kim Lund, ABAB

En VD som får företaget att ständigt växa genom att finna nya marknader, är nytänkande och har ett stort personligt engagemang för företaget och dess anställda. Detta har skapat tillväxt i form nya arbetstillfällen, samtidigt som man tar ett socialt ansvar genom att jobba med elever som inte klarat intag till gymnasiet och ger coachning som leder till anställningar.

Att bygden betyder mycket för Kim är tydligt, genom åren har man sponsrat många av kommunens föreningar, något som skapat en attraktivare kommun men framförallt en stoltare kommun!

Bild på Kim Lund

Årets företagare 2018

Sune Larsson, MIIAB

Sune har med stor hängivenhet varit med och byggt upp och utvecklat Miiab. Med empati och engeagemang för de anställdas välmående är han också en mycket uppskattad chef.

Med spetskompetens inom svets- och industrimontage håller Miiab erkänt hög kvalitet i sin verksamhet. Företaget är också ett av de största som har sitt säte i kommunen, vilket bidrar till många arbetstillfällen för kommunens invånare. Sedan starten 1989 har Miiab haft en fantastisk ekonomisk utveckling med stabila resultat år efter år.

Genom att vara en aktiv part som sponsor för föreningslivet har de också tagit ett stort socialt ansvar. Miiab är ett företag vi alla kan vara stolta över.

Bild på Sune Larsson
Sidan granskades senast 2024-03-01