Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Vård- och omsorgsboende

Du som har ett stort och varaktigt behov av omvårdnad, tillsyn och vård har möjlighet att ansöka om lägenhet på vård- och omsorgsboendet Tallmon.

Bild på en boende och en undersköterska

Alla lägenheter är handikappanpassade och utrustade med enklare kökspentry. Säng och madrass finns i varje lägenhet - i övrigt möblerar du efter dina egna önskemål. Boendet har gemensamma utrymmen för socialt umgänge och aktiviteter, och vi erbjuder även gemensamma balkonger och uteplatser.

På Tallmon finns omvårdnadspersonal tillgänglig dygnet runt. Flera sjuksköterskor ansvarar för sjukvård och läkarkontakt, och sjukgymnaster och arbetsterapeuter finns tillgängliga för bedömning av rehabilitering, träning och hjälpmedel. Primärvården har en läkare som är knuten till boendet med avsatt tid varje vecka.

Vem kan bo på Tallmon?

När dina behov av vård och omsorg är så stora att du inte längre kan bo kvar hemma kan du söka plats på ett vård- och omsorgsboende. Vård- och omsorgsboendet Tallmon erbjuder tre inriktningar; demenssjukdom, somatiskt sjukdom samt psykisk ohälsa.

Boende för psykisk ohälsa, Tallmovägen 8 B

På Tallmovägen 8 B finns 10 lägenheter. Boende för dig som utifrån psykisk ohälsa har omfattande behov av stöd och hjälp i vardagen. Det kan till exempel handla om depression, ångest, bipolaritet och schizofreni. Du som bor här kan även ha somatiska svårigheter, men det är din psykiska hälsa som är grunden.

Somatiskt boende, Tallmovägen 8 C-D

Boendet vänder sig till dig med somatisk sjukdom, det vill säga kroppslig sjukdom, som gör att du har ett omfattande behov av stöd och hjälp i vardagen. Totalt finns 20 lägenheter på enheterna Tallmovägen 8 C-D.

Demensboende, Tallmovägen 10

Boende för dig med någon form av utredd demenssjukdom. På Tallmovägen 10 finns det 40 lägenheter, uppdelade på fyra enheter.

Hur ansöker jag om plats?

Biståndshandläggaren utreder ditt behov av boende och fattar beslut. Du kan alltså inte ställa dig i kö för att bo på Tallmon.

För att ansöka använder du blanketten som heter Bistånd enligt SoL, ansökan. Välkommen att kontakta biståndshandläggarna på 026-830 00 om du har frågor om ansökan.

Kan jag ansöka om bostadstillägg?

Du som har lägre inkomst än 15 000 kronor efter skatt per månad som ensamstående kan ha rätt till bostadstillägg. Andra belopp gäller för gifta. Det går bra att ansöka om bostadstillägget retroaktivt, för högst tre månader tillbaka i tiden.

Du kan själv testa om du har rätt till bostadstillägg på Pensionsmyndigheten.se eller ringa 0771-776 776 om du vill veta mer.

Sidan granskades senast 2022-12-12