Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

Vill du ta hand om barn eller ungdomar som behöver stöd? Du kan hjälpa till på flera sätt.

Vi söker både familjer och personer som kan dela med sig av tid, tålamod och värme. 

Längst ner på sidan finns en länk till FamiljehemSverige där du kan anmäla intresse för att bli familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson.

Familjehem

Ibland kan sjukdom, missbruk eller andra svårigheter i familjen göra att barn och unga inte kan bo hemma hos sina föräldrar. Då behövs tillfälligt en extra familj som kan ge trygghet, omsorg och kärlek.

Att vara familjehem innebär att du och din familj för en kortare eller längre period fungerar som barnets familj. Med struktur och stabilitet tar ni hand om barnet eller ungdomen. Om det behövs hjälper ni till med läxor och samarbetar med skolan. Ni håller också kontakten med familj och andra personer som är viktiga för barnet.

Familjehemssekreterare utreder noga att familjerna vi anlitar är stabila och att alla förhållanden är välordnade. Det sker genom hembesök och intervjuer. Vi begär också referenser och kontrollerar att familjen inte förekommer

  • i socialregistret,
  • i polisens belastnings- och misstankeregister,
  • hos kronofogdemyndigheten eller försäkringskassan.

Om du och din familj uppfyller kraven för att bli familjehem kan vi placera barn eller unga hos er för kortare eller längre tid.

När vi kontaktar er för en eventuell placering går vi igenom hur behoven ser ut och vad ni som familj kan och ska bidra med. Målet är alltid att barnet eller ungdomen ska få en stabil, förutsägbar tillvaro och goda möjligheter att utvecklas.

Ni får stöd, utbildning och handledning av en familjehemssekreterare som blir er kontaktperson. Ni får även ersättning för ert uppdrag utifrån rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj hjälper ni barn som av någon anledning behöver lite extra stöd i tillvaron. Ni är ett komplement till barnets egen familj och tar emot barnet i ert hem, oftast en till två helger i månaden.

Familjen består av trygga och stabila vuxna människor, med eller utan egna barn. Det finns gott om tid, tålamod och engagemang i kontaktfamiljen.

Kontaktperson

En kontaktperson fungerar som stöd och vän till ett barn eller en vuxen, med eller utan funktionsnedsättning.

Oftast träffas ni några timmar per vecka eller månad och gör något kul. Ni kan till exempel gå på bio eller gå ut och äta, men även enkla aktiviteter som att ta en promenad eller att baka kan betyda mycket.

Som kontaktperson hjälper du också en medmänniska att få ett större kontaktnät.

Familjehemssekreterare utreder att familjerna vi anlitar är stabila och att alla förhållanden är välordnade. Det sker genom hembesök och intervjuer. Vi kontrollerar att familjen inte förekommer i socialregistret eller i polisens belastnings- eller misstankeregister.

Ersättning utgår för ditt uppdrag.

Får jag ersättning?

Ja, vi betalar arvode och ersättning för omkostnader enligt riktlinjer från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Hur lämnar jag intresseanmälan?

Längst ner på sidan finns en länk till FamiljehemSverige. Där kan du fylla i en intresseanmälan. När vi har fått den kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Sidan granskades senast 2024-03-05