Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Vilket stöd kan jag få?

Du som har en funktionsnedsättning kan söka stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och/eller socialtjänstlagen (SoL)

Kommunens biståndshandläggare hjälper dig att hitta rätt stöd så att du kan leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Vi tar vara på dina resurser och utgår från det du klarar i livet. Det som är svårare hjälper vi dig att hantera genom att kompensera din funktionsnedsättning.

Ansöka om stöd

Du som vill ansöka om stöd och hjälp är välkommen att kontakta biståndshandläggare via Medborgarservice på telefon 026-830 00. Du kan också skicka in en ansökan genom att använda vår blankett som du finner längst ner på sidan.

Alla rubriker nedan är klickbara rubriker.

Detta innebär LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade förkortas LSS och är en rättighetslag. LSS gäller för dig som har en stor och varaktig funktionsnedsättning och syftar till att du ska kunna leva ett liv lika bra som andra.
För att omfattas av LSS krävs att du tillhör någon av lagens tre personkretsar

Personkrets

  1. Personkrets 1 är diagnosbaserad och inkluderar intellektuella funktionsnedsättningar (utvecklingsstörningar), autism och autismliknande tillstånd. Funktionsnedsättningen ska ha uppstått innan 16 års ålder.
  2. Personer som i vuxen ålder har fått en betydande hjärnskada efter en olycka eller en sjukdom.
  3. Personer som har andra funktionsnedsättningar som medför stora svårigheter i livet. Svårigheter får inte bero på problem som kommer med hög ålder.

Personlig assistans

Gäller för dig med en omfattande funktionsnedsättning och som inte har fyllt 66 år.

För att få hjälp av personlig assistent krävs förutom en omfattande funktionsnedsättning, ett omfattande behov av hjälp med dina grundläggande behov.

  1. Andning
  2. Personlig hygien
  3. Måltider
  4. Av- och påklädning
  5. Kommunikation med andra
  6. Stöd som den enskilde behöver på grund av en psykisk funktionsnedsättning för att förebygga att han eller hon fysiskt skadar sig själv, någon annan eller egendom.
  7. Stöd som den enskilde behöver löpande under större delen av dygnet på grund av ett medicinskt tillstånd som innebär att det finns fara för den enskildes liv eller att det annars finns en överhängande och allvarlig risk för hans eller hennes fysiska hälsa.

Andra behov av hjälp kan också räknas in. En person med funktionsnedsättning som behöver hjälp med sina grundläggande behov mer än 20 timmar i veckan, kan ansöka om assistansersättning hos Försäkringskassan. För barn och ungdomar ska föräldraansvaret särskilt beaktas i utredningen.

Ledsagarservice

Med ledsagarservice får du hjälp att besöka vänner, resa, göra något på fritiden och träffa andra människor. För barn och ungdomar ska föräldraansvaret särskilt beaktas i utredningen. Ett ledsagaruppdrag ska inte utföras av en nära anhörig.

Kontaktperson

Syftar till att personer med funktionsnedsättning ska få en meningsfull fritid. Avser en vän, någon att prata och umgås med, fika eller delta i fritidsaktivitet.
Riktar sig till dig med få vänskapskontakter eller begränsat socialt nätverk som behöver hjälp att bryta isolering. För barn och ungdomar ska föräldraansvaret särskilt beaktas i utredningen. Ett uppdrag som kontaktperson ska inte utföras av en nära anhörig.

Avlösarservice

Föräldrar eller andra släktingar med barn eller ungdomar med funktionsnedsättningar kan ha rätt till avlösarservice. Innebär att någon kommer till barnets hem och avlöser föräldrarna. Syftet är att du som förälder eller annan anhörig i hemmet blir avlöst för att få vila, uträtta ärenden eller göra något annat som du mår bra av.

Korttidsvistelse utanför hemmet

Korttidsvistelse är ett boende med hemlika förhållanden som riktar sig till barn, ungdomar och unga vuxna med funktionsnedsättning. Hit kan man få komma några dagar i månaden för att leka, träna eller komma ut på aktiviteter. Syftet är att ge barn och unga med funktionsnedsättning ett tryggt och stimulerande miljöombyte och samtidigt ge dig som förälder avlastning och tid att ge till övriga familjen.

I Älvkarleby har vi en korttidsvistelse, Skärboda som är öppet året runt utifrån beslut.

Korttidstillsyn för dig som har fyllt 12 år

Barn över 12 år med funktionsnedsättning som behöver tillsyn när vårdnadshavare arbetar eller studerar kan få korttidstillsyn. Insatsen likställs med fritids och gäller för barn och ungdomar som går i skolan och behöver tillsyn före och efter skoldagen och under lov.

Bostad med särskild service för barn och unga

Barn med omfattande omvårdnadsbehov kan ha rätt att bo i annan familj eller i en bostad med särskild service. Kräver att barnet inte kan bo hos sina föräldrar på grund av funktionsnedsättningen.

I bostad med särskild service bor barnet med andra barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Insatsen ska ses som ett komplement till boende i föräldrahemmet.

Bostad med särskild service för vuxna

Bostad med särskild service för vuxna är för dig som har en funktionsnedsättning och på grund av detta inte kan klara en bostad på egen hand. Det finns två former av bostäder, servicebostad eller gruppbostad.

En servicebostad riktar sig till dig som behöver ha nära tillgång till personal. Servicebostaden har nära tillgång till gemensam service och personal. Du får stöd och hjälp av personal dygnet runt i den omfattningen du behöver.

En gruppbostad riktar sig till dig som har omfattande behov av tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Gruppbostaden har flera lägenheter som ligger intill gemensamma utrymmen. Personalen tillgodoser ditt behov dygnet runt och ger dig möjlighet att skapa ett eget hem.


I Älvkarleby kommun finns två gruppbostäder med särskild service för vuxna, Borggatan och Hårstagatan. De ligger i centrala Skutskär och har vardera fem lägenheter för eget boende samt gemensamma utrymmen.

Daglig verksamhet

Om du tillhör personkrets 1 och 2 kan du få daglig verksamhet. På daglig verksamhet är arbetet anpassat efter dina behov, intressen och förmågor. Daglig verksamhet är till för dig med en funktionsnedsättning som inte kan förvärvsarbeta eller studera.

I Älvkarleby kommun erbjuder vi just nu olika gruppverksamheter, Stjärnan, Möbelpoolen. Hur ditt schema ska se ut på daglig verksamhet är du med och utformar utifrån dina förutsättningar.

Stjärnan är en grupp som jobbar med hantverk, konst, dans och bakning

Möbelpoolen arbetar med återbruk av kommunens möbler. De sköter även kommunens centrallager och tvättar kommunens bilar.

Du får habiliteringsersättning för varje halv och hel arbetsdag. Ersättningen betalas ut en gång i månaden.

Individuell plan

Du som erhåller någon av insatserna enligt LSS har rätt att få en individuell plan upprättad. Denna ska beskriva vilken insats du är beviljad, på vilket sätt du vill att insatsen ska utföras och på vilket sätt du behöver hjälp.

Boendestöd

Boendestöd är hjälp i hemmet för dig som har en psykisk funktionsnedsättning. Du får stöd av personalen i din vardag för att kunna leva så självständigt som möjligt. Att ha boendestöd innebär att du och personalen tillsammans utför insatserna för att på sikt kunna vara självständig.

Personligt stöd

Personligt stöd är hjälp i hemmet för dig som tillhör personkrets 1 eller 2 enligt LSS. Du får stöd av personal i din vardag för att kunna leva så självständigt som möjligt. Att ha personligt stöd innebär att du och personalen tillsammans utför insatserna för att på sikt kunna vara självständig.

Sysselsättning

Om du har en psykisk funktionsnedsättning kan du få sysselsättning hos någon av Älvkarleby kommuns dagliga verksamheter. Sysselsättning finns för dig som inte kan förvärvsarbeta eller studera på grund av din psykiska funktionsnedsättning.

Avgifter

Älvkarleby kommun tar inte ut någon avgift för stöd enligt LSS. Du bekostar mat och hyra för bostad med särskild service, aktiviteter om du bor hos en stödfamilj, måltider på korttidsvistelse och måltider på korttidstillsyn.

Älvkarleby kommun tar inte ut någon avgift för dig som har boendestöd eller personligt stöd.

Mat och resor till daglig verksamhet betalar du själv.

Sidan granskades senast 2024-10-08