Kontakta kommunen och lämna synpunkter
Öppet: | Måndag - torsdag 8-12, 13-16 |
---|---|
Telefon: | 026-830 00 |
E-post: | kommun@alvkarleby.se |
Besök: | Centralgatan 3, Skutskär |
Hedersrelaterat våld och förtryck
Får du inte själv bestämma vad du ska ha på dig eller vilka du ska umgås med? Känner du dig övervakad eller kontrollerad av din familj eller släktingar? Då kan du vara utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck.
Hedersrelaterat våld och förtryck innebär att familjemedlemmar förväntas följa strikta regler för att bevara familjens rykte och heder.
Vem drabbas?
Främst drabbas flickor och kvinnor, men även pojkar, unga män och personer med olika sexuell läggning kan utsättas.
- För flickor och kvinnor innebär det ofta begränsningar i klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet. Det kan också påverka större livsval som utbildning och arbete. Ibland leder förtrycket till trakasserier, hot, misshandel eller social uteslutning.
- För pojkar och unga män kan det innebära att de tvingas övervaka och kontrollera sina systrar eller kvinnliga släktingar och rapportera till familjen.
Ett brott enligt svensk lag
Hedersrelaterat våld och förtryck bryter mot svensk lag, barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna. Det spelar ingen roll vad våldet och kränkningarna beror på, finns inga giltiga skäl att kränka någons rättigheter.
Tvångsäktenskap har varit förbjudet i Sverige sedan 2014.
Kvinnlig könsstympning räknas som hedersrelaterat våld
I Sverige finns ca 40.000 flickor och kvinnor som är könsstympade. Har du blivit utsatt för könsstympning, eller misstänker du att du eller någon i din närhet kan komma att bli utsatt, kan du kontakta oss på socialtjänsten.
Behöver du hjälp?
Om du har utsatts för hedersrelaterat våld eller misstänker att någon annan är i fara, är du välkommen att kontakta oss på socialtjänsten för stöd och hjälp. Du når socialtjänsten på 026-830 00 vardagar kl 8-12 och kl 13-16.
Ring 112 om det är akut
Vid pågående brott där du behöver akut skydd ska du ringa 112. De hjälper dig vidare till polisen och socialtjänsten. Du kan också besöka närmaste polisstation.
Nexus resurscentrum mot hedersrelaterat våld
Nexus resurscentrum mot hedersrelaterat våld öppnade den 21 januari 2025 i Uppsala. På centret arbetar en barnmorska, en polis och en socialsekreterare.
Stöd till dig som är utsatt för hedersrelaterat våld
Om du är utsatt för hedersrelaterat våld kan du få hjälp här för att skapa ett tryggare liv. Vi erbjuder stöd till personer i alla åldrar i hela Uppsala län.
Du kan kontakta Nexus resurscentrum via telefon, sms eller boka ett besök. Vi ger stöd till alla, oavsett kön eller ålder, och erbjuder en verksamhet där du kan vara anonym om du vill.
Stöd till yrkesverksamma
Om du arbetar med hedersrelaterat våld kan du få utbildning och vägledning både i generella frågor och i specifika ärenden.
Samarbete mellan flera organisationer
Nexus resurscentrum mot hedersrelaterat våld är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Uppsala län, kommunerna i länet, Polismyndigheten och Region Uppsala. Tillsammans erbjuder vi stöd från socialtjänst, polis samt hälso- och sjukvård till personer i alla åldrar som utsätts för hedersrelaterat våld i hela Uppsala län.
Kontakta Nexus resurscenter
Har du som bor i Uppsala län blivit utsatt för våld eller förtryck i hederns namn, eller känner oro för någon i din närhet? Kontakta Nexus på
- Telefon: 018-727 52 47
- Sms: 076-101 99 97
- E-post: nexus@uppsala.se
Det finns akuttider på Nexus varje dag.
Läs mer på webben: uppsala.se/nexus. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vid pågående brott, ring polisen på 112.
Organisationer med kunskap om heder
Det finns flera organisationer som informerar om heder och dina rättigheter. Nedan hittar du länkar till mer information om heder och vilken hjälp du kan få.
- Hedersförtryck.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- UMO – Ungdomsmottagningens webbplats
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- YOUMO
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Dinarättigheter.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du som pratar ett annat språk än svenska kan få stöd och hjälp hos
Somaya kvinno- och tjejjour. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.