Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Friluftsliv och motion

I Älvkarleby kommun finns ett rikt friluftsliv med många vackra naturområden att besöka. Fina skogsmarker och närhet till vatten, både Dalälven och Östersjön.

Flygbild från Billudden

Hälsofrämjande vecka

Föreläsningar, golf, promenader, lymfmassage eller en cykeltur? Den 27-31 maj har du möjlighet att delta i hälsoveckan som riktar sig till vuxna och seniorer.

Friluftsveckan i maj arrangeras av Älvkarleby kommun, i samarbete med bland annat Älvkarleby Golfklubb, Upplandsstiftelsen och Friluftsfrämjandet Skutskär-Älvkarleby.

Länk till fullständigt program hittar du längst ner på sidan.

Billudden

Vid Dalälvens mynning ligger naturreservatet Billudden. Här finns ett fint havsbad med flera kilometer sandstrand och camping.

Grillplatser

Grillplatser i Älvkarleby kommun och Uppsala län hittar du på Naturkartan.

Gå till Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Smultronställen

Smultronställen i naturen ger tips om utflyktsmål med höga natur- och friluftsvärden. Det är ett samarbete mellan Upplandsstiftelsen och kommunerna i länet.

För att hitta alla smultronställen i Uppsala län går du in på: www.naturkartan.se/uppsalalan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och skriv in smultronställe i sökrutan

LONA (lokala naturvårdssatsningen)

I LONA-projektet Statushöjning i länets smultronställen genomförs en inventering, och där behov finns, en upprustning av 37 av länets totalt ca 50 smultronställen i naturen.

Smultronställen i naturen är speciellt utvalda platser som ska hålla hög standard och bjuda på en trivsam och fin naturupplevelse. Särskilt de äldsta smultronställena, från 2007, behöver nu en genomgång och en upprustning för att hålla måttet som smultronställen. Under coronapandemin har allt fler börjat hitta ut, framför allt till de tätortsnära naturområdena.

Statushöjning i länets smultronställen är ett samarbetsprojekt mellan Älvkarleby kommun, Knivsta kommun, Heby kommun, Östhammars kommun, Håbo kommun, Tierps kommun, Upplandsstiftelsen och Nora Församling.

Finansiering: lokala naturvårdssatsningen (LONA) samt ingående parter

Sidan granskades senast 2024-05-26