Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen
Öppet:Måndag - fredag 8-12, 13-16
Telefon:026-830 00
E-post:kommun@alvkarleby.se
Besök:Centralgatan 3, Skutskär

Friluftsliv och motion

I Älvkarleby kommun finns ett rikt friluftsliv med många vackra naturområden att besöka. Fina skogsmarker och närhet till vatten, både Dalälven och Östersjön.

Flygbild från Billudden

Friluftslivets år 2021

Bild på två giraffer

Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Syftet är att få fler människor att prova på friluftsliv och långsiktigt fortsätta, samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

Projektet drivs av Svenskt Friluftsliv tillsammans med 150 andra organisationer och kommuner, bl a Älvkarleby.

 

Billudden

Vid Dalälvens mynning ligger naturreservatet Billudden. Här finns ett fint havsbad med flera kilometer sandstrand och camping.

Grillplatser

Grillplatser i Älvkarleby kommun och Uppsala län hittar du på Naturkartan.

Gå till Naturkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Smultronställen

Smultronställen i naturen ger tips om utflyktsmål med höga natur- och friluftsvärden. Det är ett samarbete mellan Upplandsstiftelsen och kommunerna i länet.

LONA (lokala naturvårdssatsningen)

I LONA-projektet Statushöjning i länets smultronställen genomförs en inventering, och där behov finns, en upprustning av 37 av länets totalt ca 50 smultronställen i naturen.

Smultronställen i naturen är speciellt utvalda platser som ska hålla hög standard och bjuda på en trivsam och fin naturupplevelse. Särskilt de äldsta smultronställena, från 2007, behöver nu en genomgång och en upprustning för att hålla måttet som smultronställen. Under coronapandemin har allt fler börjat hitta ut, framför allt till de tätortsnära naturområdena.

Staushöjning i länets smultronställen är ett samarbetsprojekt mellan Älvkarleby kommun, Knivsta kommun, Heby kommun, Östhammars kommun, Håbo kommun, Tierps kommun, Upplandsstiftelsen och Nora Församling.

Finansiering: lokala naturvårds satsningen (LONA) samt ingående parter

Sidan granskades senast 2021-06-02