Kontakta kommunen och lämna synpunkter

Kontakta kommunen

Öppet:

Måndag - torsdag 8-12, 13-16
Fredag 8-12, 13-15

Telefon:

026-830 00

E-post:

kommun@alvkarleby.se

Besök:

Centralgatan 3, Skutskär

Stig Dagerman

"Som barn är man alltid diktare, sen blir man avvand i de flesta fall." Så skrev författaren Stig Dagerman 1948, i sin självbiografiska novell Ett barns memoarer.

Författaren och journalisten Stig Dagerman föddes i Älvkarleby 1923.
Han växte upp hos sin farmor och farfar i Älvkarleby på Norrgärdet, en tid som han själv kallade den lyckligaste i sitt liv. I tioårsåldern flyttade han sedan till sin far som då bodde på Söder i Stockholm. 

Dagerman återkom ofta till Älvkarleby, i verkliga livet men också i sitt skrivande. 
Särskilt tydligt är det i  noveller som "Snöblandat regn", "Saltkött och gurka", "Små bönders barn" och "Var är min islands-tröja?" Även i romanen "Bröllopsbesvär" är miljön hämtad från Älvkarleby.        

Stig Dagerman blev en av de mest framträdande författarna inom den svenska 40-talismen. Han skrev romaner och noveller, poesi, dagsverser och teaterpjäser och hans verk har översatts till flera språk.

Efter att under lång tid ha plågats av skrivkramp, ångest och depressioner tog Stig Dagerman sitt liv i november 1954. Bara en månad tidigare hade han skrivit orden som nu står att läsa på gravstenen, intill stenmuren vid Älvkarleby kyrka:

"Att dö är att resa en smula
från grenen till fasta marken"            

Besök Dagerman-hörnan

På biblioteket i Skutskär finns mer information och personliga tillhörigheter som berättar om författaren och journalisten Stig Dagerman.

Sidan granskades senast 2023-02-24